Gemeente Utrecht


Mondelinge Vragen over risicovolle bedrijven
door Steven de Vries (GroenLinks)

Afgelopen vrijdag maakte staatssecretaris Atsma van Milieu bekend dat er in Nederland maar liefst 71 risicobedrijven onveilig zijn. Deze bedrijven zijn vergelijkbaar met Chemie-Pack dat in januari in Moerdijk in vlammen opging. Dit bedrijf beschikte destijds over onvoldoende vergunningen en deze werden ook nog eens onvoldoende gehandhaafd door de Gemeente Moerdijk.

In de brief die de staatssecretaris naar de Kamer stuurde melde hij dat het ministerie de bevoegde instanties, gemeenten en provincies, in kennis zou stellen van de feiten. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zegt echter van niets te weten. Binnen onze gemeentegrenzen zijn in ieder geval brandstofopslag Van der Sluijs in Utrecht en de Katalysatorenfabriek van BASF in De Meern geclassificeerd als gevaarlijk bedrijf. Verder is in onze directe nabijheid Schoonmaakmiddelenfabriek Ecolab in Nieuwegein gelegen.

Uit de brief van de staatssecretaris blijkt dat van de 416 bedrijven die onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen vallen er slechts in 13 gevallen goed tot redelijk gescoord werd.

Naar aanleiding van de berichtgeving heeft GroenLinks de volgende vragen:


1. Is de Veiligheidsregio Utrecht inmiddels door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu geïnformeerd over de score van de eerdergenoemde bedrijven in onze regio?
2. Kan het College aangeven hoeveel bedrijven op Utrechts grondgebied en hoeveel bedrijven in de regio niet voldoen aan de vijf meest belangrijke criteria om de veiligheid te waarborgen?
3. In hoeverre zijn de betrokken bedrijven in onze regio in staat om de gevaren in hun bedrijfsvoering en risico's voldoende te identificeren, te beoordelen en voldoende voorbereid op noodsituaties?
4. Beschikken de betreffende bedrijven in onze regio over de juiste vergunningen en worden deze gehandhaafd?
5. Kan het College aangeven of er in Utrecht sprake is van achterstallig toezicht en vertragingen bij het vernieuwen van vergunningen? Zo ja, kunt u de risico's schetsen die dit met zich meebrengt en kunt u aangeven hoe deze achterstand zo snel mogelijk wordt weggewerkt?
6. Heeft het College voldoende zicht op de risico's en de acties die in noodsituaties ondernomen moeten worden? Zo nee, hoe gaat het College dit verbeteren?
7. Uit cijfers van RTL Nieuws bleek enige tijd geleden dat 187 grote chemische bedrijven in Nederland geen eigen bedrijfsbrandweer hebben, terwijl dat wel verplicht is. Hoe is dit geregeld voor de bedrijven in onze regio? Voldoen zij wel aan deze verplichting?


---- --