Gemeente Ede

dinsdag, 22 maart 2011

Nieuwe gemeentewerf: goedkoper en beter voor het milieu

Op donderdag 24 maart geeft burgemeester Cees van der Knaap het startsein voor de bouw van de nieuwe gemeentewerf aan de Slingerboslaan in Ede. Dit gebeurt door het onthullen van het eerste spant. Het hout van deze, maar ook de overige spanten, komt uit het eigen Edese bos.

De nieuwe gemeentewerf maakt straks gebruik van warmte-koude opslag als verwarmingssysteem. Verder wordt het regenwater opgevangen voor het wassen van de bedrijfsauto's en het besproeien van de bomen. Bij de bouw van de werf is duurzaamheid dus een belangrijke pijler. Naar verwachting wordt het pand eind dit jaar opgeleverd.

Eén werkplek

De nieuwe werf maakt het mogelijk dat medewerkers van de afdeling beheer op één werkplek terecht komen. Tot nu toe werd vanuit verschillende gebouwen gewerkt. Een centrale werkplek is beter voor de onderlinge samenwerking en geeft een goede afstemming van werkzaamheden. Bovendien is het een stuk goedkoper omdat de andere gebouwen afgestoten worden. Zo is het pand aan de Buys Ballotstraat verkocht aan de firma Vaarkamp. Op jaarbasis gaat het om een forse kostenbesparing.

Inpassing

De nieuwe gemeentewerf komt op dezelfde plek te staan als de vorige, aan de Slingerboslaan. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan de inpassing in de bestaande omgeving. Aan de ene kant bestaat die uit bedrijvigheid, aan de andere kant uit de begraafplaats, waar rust vanuit moet gaan. De gemeentewerf vormt hier straks een schakel tussen, die de vloeiende overgang tussen de twee gebieden gaat vormen.

Beheer

De afdeling realisatie en beheer van de gemeente is verantwoordelijk voor aanleg, het onderhoud en het beheer van de openbare ruimte. Dit wordt gedaan door de eigen medewerkers, maar ook wordt het nodige uitbesteed. Zo werd begin deze maand nog een contract getekend met de Permar en met de Van de Haar Groep voor het onderhouden van bepaalde gebieden in Ede.

Hout uit eigen bos

Het hout voor de gemeentewerf komt uit eigen bos. Ede beschikt maar liefst over 14.000 ha bos, op een totale oppervlakte van 32.000 ha. Elk jaar kapt de gemeente een aantal bomen die vervolgens op een houtveiling verkocht worden. Het hout wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de meubelindustrie, voor het maken van kunstvoorwerpen, maar ook voor de papierindustrie en eventueel als biomassa. Het gekapte hout wordt ruimschoots gecompenseerd door de natuurlijke groei van het bos, die naar schatting 100.000 m^3 aan hout per jaar bedraagt. Gemiddeld wordt hier jaarlijks 70% van geoogst. Hout uit de edese bossen heeft het FSC-keurmerk, dat garant staat voor verantwoord bosbeheer.

Buurt

In de aanloop naar de bouw van de nieuwe gemeentewerf is met de mensen uit de buurt gesproken. Zij zijn goed geïnformeerd over de plannen. Ook zij zijn enthousiast over de nieuwbouw.