Gemeente Asten

Een zwerfvuilvrij Asten

Zwerfvuil; je kunt je er aan ergeren of er iets tegen doen. Een aantal vrijwilligers in Asten dacht het laatste en ging zo'n twee jaar geleden aan de slag. Ze ruimden het afval op in hun wijk en het buitengebied van Asten.

Inmiddels zijn ze aangesloten bij de landelijke stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers (S.V.Z.O) en telt Asten 11 vrijwillige afvalopruimers.

Stichting Nederland Schoon

Met de door de gemeente aangereikte hulpmiddelen als hesjes, knijpers, vuilniszakken enz. doen zij enthousiast hun werk. Dit bleef niet onopgemerkt. De landelijke stichting Nederland Schoon kreeg hen in het vizier en zocht ze op. Een van de ruimers werd zelfs 5e in de nominatie voor beste zwerfvuilruimers in Nederland. Hiervoor ontving hij een oorkonde en speld.

Voor de camera

Als gevolg hiervan werden de ruimers in december benaderd om mee te werken aan een televisieprogramma over zwerfvuil in Nederland. Samen met Tooske Ragas, Andre van der Toorn en Rob Geus werd Astense natuur ontdaan van zwerfafval en bespraken zij het onderwerp nader. Veel zwerfafval is afkomstig van Poolse gasten die o.a. blik achter laten in de bossen. Ook de schooljeugd werd gefilmd en geconfronteerd met hun weggooigedrag. De uitzending zal in de loop van dit jaar te zien zijn.

Het resultaat

Al deze aandacht boekte direct resultaat. De heer J. Mennen van Recreatiepark Prinsenmeer zorgde ervoor dat de Poolse gasten die op de camping verblijven, elke twee weken een groot gebied rondom het recreatiepark schoonhouden. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Er belandt minder afval in de natuur en er wordt meer opgeruimd.

Daarnaast plaatste het recreatiepark borden om bezoekers en voorbijgangers te attenderen geen afval in de natuur te dumpen maar in de kliko's op het terrein.

Ook Best Western Hotel Nobis heeft aangegeven dit laatste initiatief te volgen om vrachtwagenchauffeurs te attenderen op de aanwezige kliko's op het terrein zodat ook dit afval niet naast de weg terechtkomt. Verder werkt de Gemeente Asten aan het treffen van maatregelen om het zwerfvuil drastisch te verminderen.

Meehelpen aan een schoon Asten?

Ziet u het wel zitten om een bijdrage te leveren aan een schoner Asten? Na een middagje opruimen in de buitenlucht met als resultaat een schoon gebied dat langer schoon blijft en voor u een goed en voldaan gevoel. Uiteraard is het aan u om te bepalen hoe vaak u mee gaat opruimen.

Voor informatie en opgeven kunt u contact opnemen met De heer B. de Kroon, tel. (0493) 695 520 (na 17.30 uur) of via e-mail: bdekroon@freeler.nl