Transparantie centraal in toekomstbestendig volmachtbedrijf

Persbericht van Verbond Van Verzekeraars

De plannen van minister De Jager om het intermediaire distributiestelsel te herzien, raken ook de positie van de gevolmachtigd agent, de financieel dienstverlener die het verzekeringsbedrijf met name op het gebied van schadeverzekeringen uitvoert voor en namens de verzekeraar. De Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA) en het Verbond van Verzekeraars hebben samen een analyse van de markt gemaakt. Daaruit blijkt dat het volmachtbedrijf risico's loopt op het gebied van de rol en de positie in de distributieketen en de wijze van beloning. In het gezamenlijke position paper 'Visie op een toekomstbestendig volmachtbedrijf' presenteren ze de voorstellen om het volmachtbedrijf toekomstbestendig te maken.

Transparantie voorop
In het huidige systeem moeten gevolmachtigd agenten duidelijk zijn over het feit dat ze optreden voor en namens één of meer verzekeraars. In de toekomst moeten ze tevens aangeven wat die rol inhoudt. Voor bemiddelaars en verzekeraars gaat gelden dat zij inzicht moeten geven met welke gevolmachtigden zij verbonden zijn. Deze informatie dient bij aanvang van de dienstverlening aan de klant bekend te worden gemaakt en zichtbaar en herkenbaar gecommuniceerd te worden via bijvoorbeeld de websites van de financieel dienstverleners. De overheid moet nog een keuze maken of er wel of niet actieve beloningstransparantie voor schadeverzekeringen komt. Als hiervoor wordt gekozen, verwachten de NVGA en het Verbond dat dit ook voor de beloning van het volmachtbedrijf gaat gelden.

Nieuwe beloningssystematiek en adequate bedrijfsvoering Daarnaast streven volmachtbedrijven en verzekeraars naar een passende beloningssystematiek voor het volmachtbedrijf die de huidige beloning, bestaande uit tekencommissie, winstcommissie en kostenvergoedingen, vervangt. Daarbij zal ook worden bekeken of een verrichtingentarief een goed alternatief voor de huidige vergoeding op basis van een percentage van de premie zou kunnen zijn. De exacte invulling daarvan vergt nog nader onderzoek. Ook stellen de NVGA en het Verbond eisen aan de bedrijfsvoering. De kwaliteit van de bedrijfsvoering van de gevolmachtigde is voortaan de bepalende factor bij het verlenen en beëindigen van volmachten. Verzekeraars werken alleen samen met gevolmachtigden die het klantbelang centraal stellen. Gevolmachtigden werken uitsluitend samen met bemiddelaars tegen wie de verzekeraar geen bezwaren heeft.

Gedeelde verantwoordelijkheid volmachtbedrijven en verzekeraars De voorgestelde maatregelen sluiten aan bij het beeld dat de sensitiviteitstoets van IG&H Consulting en de economische analyse van Fred de Jong van het Amsterdam Centre for Insurance Studies schetsen van het huidige volmachtbedrijf. Beide onderzoeken zijn in de afgelopen maanden uitgevoerd. De resultaten hebben bijgedragen aan de inhoud van het position paper. Het sluit aan bij het streven van minister De Jager van Financiën naar een transparant en zuiver rolmodel binnen het distributiestelsel in 2013. De NVGA en het Verbond zijn ervan overtuigd dat het in beider belang is om met een proactieve houding zo snel mogelijk gezamenlijk met dit concrete actieplan te komen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* het volmachtbedrijf in economisch perspectiefpdf * sensitiviteitstoets volmacht15-02pdf
* visie_op_een_toekomstbestendig_volmachtbedrijf_24032011pdf




Razende Robot Reporter