Gemeente Valkenswaard


Wees alert op uitbuiting van arbeiders

Politie Valkenswaard vraagt mensen alert te zijn op economische uitbuiting van (seizoens)arbeiders. Economische uitbuiting valt onder mensenhandel en is strafbaar als mensen of organisaties zich daar schuldig aan maken. Ieder mens moet onder de juiste omstandigheden kunnen wonen, werken en leven.

Wat is economische uitbuiting

Het uitbuiten van mensen kan voorkomen in branches als land- en tuinbouwsector of de horeca. Het betreft vaak mensen uit (Oost)Europese landen die (seizoensgebonden) werk komen doen in Nederland. Ze komen hier nadat ze in eigen land zijn geïnformeerd over hoe het werken in Nederland is. Het komt voor dat deze informatie mooier is verteld dan de werkelijkheid. Eenmaal in Nederland wordt bijvoorbeeld hun paspoort ingenomen, mag men niet van het terrein af of krijgt men het salaris pas aan het eind van een seizoen.

En dan?

Deze groep mensen is kwetsbaar, omdat ze onze taal niet spreken, de regels niet kennen en vaak geen eigen vervoer hebben. Ze zullen niet snel zelf naar de politie gaan. Onder welke omstandigheden sommige arbeiders moeten werken, is niet altijd eenvoudig inzichtelijk te krijgen.

De politie werkt samen met verschillende ketenpartners als het Openbaar Ministerie, gemeenten en de SIOD (Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst) om deze strafbare feiten op te sporen. Dit doen wij door informatie te delen met elkaar en gezamenlijk periodieke controles uit te voeren in de horeca, land- en tuinbouwbedrijven. Maar wij kunnen dit niet alleen.

Signalen

Het kan zijn dat u zelf signalen opvangt uit uw omgeving. Sommige signalen zijn zichtbaar, anderen niet. Voorbeelden van zichtbare signalen kunnen zijn:


- lange werktijden: u ziet van 's morgen vroeg tot 's avonds laat dezelfde mensen op het land


- afgesloten terrein: het terrein is met hoge, afgesloten hekken omheind. Soms zijn er waakhonden. Dit kan een teken zijn dat mensen niet van het terrein af mogen.


- ruzies/vechtpartijen: dit kunt u horen of zien en kan een teken zijn van onderdrukking.


- medisch: wees ook als tandarts of dokter alert bij verwondingen en vraag naar wat er precies is gebeurd.

Als politie letten wij onder andere ook op signalen als:


- basisvoorzieningen: vaak regelt de werkgever huisvesting, vervoer en kleding. De werknemer is afhankelijk van de mate waarin die basiszaken zijn geregeld.


- 'boetelijst': deze lijst kan in een bedrijf hangen. Hierop staan bedragen die werknemers na een 'overtreding' moeten afstaan. Soms is dit bedrag onredelijk hoog en wordt zonder overleg van het salaris ingehouden.


- identiteitspapieren en geld: Een werknemer beschikt niet altijd over zijn eigen geld (salaris) en heeft ook de identiteitspapieren niet in eigen bezit.

Meld informatie

Wanneer u vragen heeft of u herkent iets van de hierboven beschreven situatie, bel dan met uw buurtbrigadier via 0900-8844. Via de politiewijksite www.politievalkenswaard.nl kunt u de buurtbrigadier ook via e-mail benaderen. Informatie anoniem doorgeven, kan door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.


* De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard, T 040-2083444