Gemeente Valkenswaard


Start Coördinatiepunt Buurtbemiddeling

In Valkenswaard wonen we soms dicht op elkaar. Dat kan gezellig zijn, maar het levert ook wel eens irritaties op. Vaak begint dat met een kleinigheid en lukt het niet hier samen uit te komen. Als je dan nergens terecht kunt, kan zo'n kleinigheid soms flink uit de hand lopen. De politie erbij halen vinden de meeste mensen veel te ver gaan. Buurtbemiddeling kan wel helpen een probleem duurzaam op te lossen met behoud of herstel van de goede sfeer. Daarom is vanuit het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente een convenant Buurtbemiddeling ondertekend. Deze ondertekening is het startsein voor het inrichten van een eigen Coördinatiepunt Buurtbemiddeling in Valkenswaard. Het wordt ondergebracht en geëxploiteerd door maatschappelijke zorginstelling DommelRegio (onderdeel van Lumensgroep) in samenwerking met Welzijnsorganisatie Paladijn en wordt gefinancierd door de gemeente, Woningbelang en Woonbedrijf.

Wat is buurtbemiddeling?

Een aantal goedgetrainde vrijwilligers uit Valkenswaard gaat bemiddelen in huis-, tuin- en keukenconflicten tussen buren. Zij proberen de ruziënde partijen weer aan de praat te krijgen en hen zelf een oplossing te laten bedenken. Daarmee kan worden voorkomen dat een ruzie te hoog oploopt en komt er uiteindelijk een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Deze vrijwilligers zijn onafhankelijk en hebben een geheimhoudingsplicht. De bemiddeling is gratis.

De primaire doelstellingen van buurtbemiddeling zijn:
* het herstellen van de onderlinge communicatie;
* het bevorderen van wederzijds respect;

* het benoemen van gezamenlijke belangen;
* het toewerken naar afspraken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Buurtbemiddeling kan niet altijd worden ingezet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ruzie al te ver geëscaleerd is, of dat er andere ondersteuning nodig is. In dat geval adviseert buurtbemiddeling waar partijen terecht kunnen voor hulp.

Andersom kan het ook voorkomen dat buurtbemiddeling juist méér kan betekenen en de bewoners extra diensten kan leveren. Een voorbeeld hiervan is groepsbemiddeling, wanneer meerdere bewoners overlast ervaren van anderen, en er dus twee (of meer) groepen ontstaan die een conflict of meningsverschil hebben met elkaar.

Duur van het project

Buurtbemiddeling wordt voor de komende twee jaar opgezet. In deze periode gaan de deelnemende partijen ervaring opdoen met deze vorm van conflictbehandeling tussen buren. Hierna wordt door middel van een evaluatie gekeken of de methode succesvol is en structureel wordt doorgezet.


* De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard, T 040-2083444