Rijksvoorlichtingsdienst

Betere doorstroom naar politieonderwijs door nieuw landelijk onderwijsprogramma

Mbo-leerlingen die belangstelling hebben voor het politievak kunnen vanaf volgend schooljaar een nieuw landelijk doorstroomprogramma volgen waardoor ze een jaar sneller kunnen afstuderen aan de Politieacademie. De nieuwe opleiding gaat in september 2011 bij zeven ROC's van start en zal de komende jaren ook bij andere opleidingscentra worden aangeboden.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft hiervoor vandaag bij het ROC Zadkine in Rotterdam een landelijk onderwijsarrangement ondertekend samen met de MBO-raad, de Politieacademie, het Korpsbeheerdersberaad en de Sectorraad Publieke veiligheid. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het kenniscentrum ECABO zijn initiatiefnemers van het doorstroomprogramma. Met dit nieuwe doorstroomprogramma wordt concreet invulling gegeven aan de samenwerking tussen politieonderwijs en regulier onderwijs op landelijk niveau.

Doordat jongeren tijdens de opleiding ook stagelopen bij de politie kunnen ze beter beslissen of het politievak iets voor hen is. Ook kan het doorstroomprogramma kan de kans op uitval tijdens de politieopleiding verkleinen. Als een mbo-leerling wil deelnemen aan het doorstroomprogramma moet zijn of haar ROC de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) aanbieden met extra toegevoegde vakken die gericht zijn op het politievak. De opleidingsduur is twee tot drie jaar. Leerlingen die dit nieuwe programma, HTV-Politie, met succes doorlopen krijgen een jaar vrijstelling voor de opleiding niveau 3 en 4 op de Politieacademie. Doorstroom met een diploma HTV-Politie naar de Politieacademie is mogelijk als de selectieprocedure voor de politie met goed gevolg is doorlopen.

Het doorstroomprogramma HTV-Politie is ontwikkeld door samenwerking tussen de Politieacademie, regiokorpsen, kenniscentrum ECABO, de ROC's en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij de uitvoering van het doorstroomprogramma werkt het ROC samen met een of meer regiokorpsen. Samen moeten ze afspraken maken over aantallen leerlingen, startdatum, voorlichting en werving en selectie. Een vereiste is dat de leerlingen stage kunnen lopen bij het korps.

Tijdens de bijeenkomst op het ROC Zadkine zijn ook vijf regionale convenanten gesloten tussen korpsen, Politieacademie, kennisinstituut ECABO en de ROC's die in september gaan starten met het doorstroomprogramma. Het gaat om de korpsen Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Friesland en IJsselland. Zij sluiten de convenanten met de ROC's Zadkine, Mondriaan, ASA en Midden Nederland, Friese Poort en Landstede.

In deze convenanten hebben de partijen voor het studiejaar 2011-2012 in totaal 210 stageplaatsen voor de beroepspraktijkvorming afgesproken.




RVD Mediafeed