Nog investeringen in wapenbedrijven die leverden aan S-Arabië en Libie

Persbericht van Oxfam Novib

Oproep Bankwijzer aan parlement: houdt wapens uit handen van dictators.

Den Haag, 24 maart - ING en Robeco beheren nog steeds fondsen die investeren in bedrijven die wapens leverden aan onderdrukkende regimes, zoals Saoedi-Arabië en Libië. Nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer laat zien dat door ING beheerde beleggingsfondsen ook in Thales investeren, dat rechtstreeks wapensystemen levert aan onder meer Saoedi-Arabië. Beide instellingen hebben hun wapenbeleid de afgelopen jaren wel aangescherpt, maar weigeren tot nu toe wapenbedrijven uit te sluiten die wapens leveren aan dictators, waartegen geen wapenembargo geldt. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over wapenexportbeleid. De Eerlijke Bankwijzer roept het parlement op om zich in te zetten om wapens uit handen van dictators te houden.

Eind februari al bleek dat door ING en Robeco beheerde beleggingsfondsen nog steeds investeren in bedrijven die in recente jaren wapens leverden aan dictatoriale regimes, zoals Libië en Saoedi-Arabië. Bij verder onderzoek door Profundo in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer kwamen investeringen van door ING beheerde beleggingsfondsen in Thales aan het licht. Dit bedrijf leverde de afgelopen jaren onder meer wapensystemen voor de Main Battle Tanks, door de Amerikaanse overheid geleverd aan Saoedi-Arabië. Tientallen tanks zijn de afgelopen weken door Saoedi-Arabië aan Bahrein geleverd om deze in te kunnen zetten tegen de volksprotesten. Thales leverde in 2010 ook een mobiele radar voor surveillance, en nachtzichtkijkers voor demonstratiedoeleinden aan Libië.

Woordvoerder Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer: "Als er al mensen waren die nog niet doordrongen waren van de noodzaak om strikte regels te hebben voor investeringen in wapenbedrijven, dan laten Libië en Saoedi-Arabië toch wel zien waar het mis gaat. Wapens leveren aan dictators is onacceptabel, omdat de kans reëel is dat ze vroeg of laat worden ingezet bij misdaden tegen de burgerbevolking. Het is onbegrijpelijk dat ING en Robeco de boodschap nog steeds niet begrijpen: ze moeten óf hun invloed gebruiken om de bedrijven te laten stoppen met hun foute zaken, óf ze moeten hun investeringen stoppen. Het ontbreekt de banken blijkbaar aan een goede risicoanalyse en ze nemen nog steeds niet voldoende hun maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Volgens cijfers van ING zelf investeerden drie door ING beheerde beleggingsfondsen op 31 december 2010 voor 11,9 miljoen euro in Thales. Zeker een van deze drie fondsen breidde zijn belang sindsdien uit en bezat drie weken geleden voor 12,6 miljoen euro aan aandelen in Thales. ING beroept zich op juridische belemmeringen in de VS waarom het onmogelijk zou zijn om Thales uit te sluiten uit deze fondsen.

Op 23 februari 2011 heeft de Eerlijke Bankwijzer ING en Robeco gevraagd om te stoppen met investeren in bedrijven die in recente jaren wapens leverden aan onder meer Libië en Saoedi-Arabië: EADS, BAE Systems en Finmeccanica. Deze bedrijven zijn samen eigenaar van het Franse bedrijf MBDA dat in augustus 2007 contracten ter waarde van 380 miljoen euro afsloot met Libië voor de levering van antitankraketten en een beveiligd communicatiesysteem. In 2010 heeft MBDA ook raketten verkocht voor Saoedische Tornado straaljagers. Hoogstwaarschijnlijk zijn Saoedische Tornado's in 2009 ingezet voor bombardementen op burgers in Jemen.

Eind 2010 bleken door beide banken/vermogensbeheerders beheerde beleggingsfondsen nog altijd te investeren in minstens twee van deze bedrijven. ING weigert haar beleid verder aan te scherpen, Robeco heeft nog geen concrete stappen aangekondigd.

"ING en Robeco moeten drie dingen doen: de omstreden wapenbedrijven waarin men nog investeert aanspreken om geen zaken meer te doen met dictators. Ze moeten hun eigen wapenbeleid aanscherpen en geen uitzonderingen meer maken op hun eigen wapenbeleid," aldus Peter Ras.

De Eerlijke Bankwijzer roept de Tweede Kamer op om vanmiddag in haar overleg over wapenexportbeleid maatregelen te nemen die wapenleveranties aan dictaturen en fragiele staten tegengaan, net als investeringen in omstreden wapenbedrijven. De risico's van wapenexport moeten veel beter beheerst worden, en er moet een halt worden toegeroepen aan de ongecontroleerde export van wapens afkomstig van bondgenoten. Ook moet er grotere transparantie komen over wapenexporteurs en de investeringen daarin.

In juli 2009 publiceerde de Eerlijke Bankwijzer een praktijkonderzoek naar investeringen in omstreden wapenbedrijven. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming.

Einde Bericht

*

Links:
http://www.eerlijkebankwijzer.nl



Razende Robot Reporter