Hersenstichting


Landelijk actieplan voor kinderen met hersenletsel

De Hersenstichting organiseert op 24 maart a.s. samen met het lectoraat Revalidatie van de Haagse Hogeschool het symposium Een geluk bij een ongeluk. Een landelijk vijfjarenplan voor méér en effectievere zorg en onderzoek voor de naar schatting 12.000 kinderen en jongeren met hersenletsel wordt gepresenteerd aan ouders van kinderen met hersenletsel, neurologen en studenten. Het symposium op de Haagse Hogeschool maakt deel uit van de Brain Awareness Week.

Een val of klap op het hoofd kan voor een kind levenslang gevolgen hebben voor het lichamelijk en vooral cognitief en emotioneel functioneren. Zeker jonge patiënten hebben grote behoefte aan méér specifieke zorg en begeleiding. Het zorgaanbod wordt ervaren als een doolhof. Een landelijk plan van aanpak in zorg en onderwijs wordt gepresenteerd: hoe kunnen samenwerking, innovatie en onderzoek tot een structurele verbetering zorgen? Voorbeelden van good practice worden gedeeld, onderzoeken worden gepresenteerd, plannen worden besproken.

Zo worden drie vernieuwende projecten voor gezinsondersteuning gepresenteerd. Betrokken wetenschappers gaan het lopende wetenschappelijk onderzoek inventariseren en gezamenlijke prioriteiten vaststellen. Kinderneurologen en kinderartsen willen de vroegsignalering gaan verbeteren, o.a. door gebruik van een gevalideerde vragenlijst. Ook gaan revalidatieartsen, orthopedagogen en psychologen een gezamenlijke richtlijn opstellen voor betere diagnostiek en effectievere behandelingen.

Tijdens het symposium komen ook 45 jongeren met hersenletsel aan het woord. Zij vertellen wat zij in hun dagelijks functioneren willen verbeteren. In het kader van een onderzoek hebben zij hier drie maanden aan gewerkt door te gamen met de Wii. Heeft dat effect? Hoe ziet dat effect eruit? Wat vinden de jongeren er zelf van? Kunnen hun ervaringen worden toegepast in therapie en het speciaal onderwijs? De resultaten van het onderzoek Wii daag(t) je uit? worden gepresenteerd en de gelijknamige film wordt vertoond.

In de Brain Awareness Week worden wereldwijd voorlichtingsactiviteiten over de hersenen georganiseerd voor een breed publiek. Een overzicht van de activiteiten in en rondom deze week is te vinden op www.hersenstichting.nl/activiteiten/alle-activiteiten/brain-awareness-w eek.