CAOP-lunchcolleges: 'Het Ierse Drama' en 'De nullijn als voorbeeld'

Persbericht van CAOP

Persuitnodiging
Samen met de Albeda Leerstoel en Ien Dales Leerstoel organiseert het CAOP lunchcolleges voor de publieke sector op 24 maart en 6 april. De colleges worden gegeven door drs. Hans Borstlap (voorzitter Albeda Leerstoel en lid Raad van State), prof. mr. Loe Sprengers (bijzonder hoogleraar Albeda Leerstoel en advocaat Advokaten Kollektief Utrecht) en prof. mr. Alexander de Becker (bijzonder hoogleraar Ien Dales Leerstoel en universitair docent Vrije Universiteit Brussel).

24 maart: 'Het Ierse drama': lessen voor overheidsbeleid en de rol van ambtenaren

De meeste overheden zitten financieel in zeer zwaar weer en moeten forse bezuinigingen doorvoeren. In alle gevallen wordt er fors bezuinigd op de overheidsuitgaven en ook op het ambtelijk apparaat. Daarbij wordt niet meer de kaasschaaf gehanteerd maar worden veel grotere plakken van de overheid afgehaald. Ierland is een goed voorbeeld van een land dat tot voor kort een stormachtige ontwikkeling kende en dat gold als een voorbeeld voor het beleid. Maar door allerlei factoren is dat in zijn tegendeel omgeslagen. Ierland moet nu een zeer omvangrijke bezuiniging doorvoeren; daarmee worden ook basisvoorzieningen niet ontzien.
Tijdens dit lunchcollege gaat drs. Hans Borstlap in op de casus-Ierland en wat we daarvan kunnen leren, bijvoorbeeld voor de openbare financiën, ambtelijk optreden en ambtelijke ethiek en voor het overheidsbeleid. Hans Borstlap heeft de afgelopen maanden opgetreden als adviseur van de Ierse regering.
Dit college wordt gegeven vanuit de invalshoeken: financieel-economisch en openbaar bestuur.

6 april: 'De nullijn als voorbeeld': gevolgen van nieuwe wetsvoorstellen voor cao-overleg bij de overheid

De nullijn voor de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren is inzet van het regeringsbeleid. De sprekers gaan in op hoe het stelsel voor het cao-overleg bij de overheid eruitziet en of het kabinet de nullijn kan opleggen aan sectoren. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen met de marktsector? Wat zijn de gevolgen als het wetsvoorstel Normalisatie rechtspositie ambtenaren wordt aangenomen wordt voor het cao-overleg in overheidssectoren. Op welke wijze gaan andere landen hiermee om en kunnen wij van hen leren? Wat zijn de kansen van het wetsontwerp voor de vormgeving van een nieuwe Ambtenarenwet? De Constitutional Reform and Governance Act 2010 uit Engeland wordt bij deze laatste vraag als voorbeeld gebruikt.
Prof. mr. Loe Sprengers schetst de nationale en toekomstige ontwikkelingen in relatie tot de nieuwe wetsvoorstellen voor het cao-overleg bij de overheid. Prof. mr. Alexander de Becker belicht het thema vanuit een Europees perspectief.
Dit college wordt gegeven vanuit de invalshoeken: juridisch en openbaar bestuur.

*

Links:
http://www.caop.nl



Razende Robot Reporter