Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 23 maart 2011

Herkomst theatermaskers Hildo Krop achterhaald
Tentoonstelling verlengd

´Bizarre koppen´, twee theatermaskers van beeldhouwer Hildo Krop blijken in 1936 speciaal te zijn vervaardigd voor de Bouwmeester Revue. Met het achterhalen van de herkomst van de maskers is een completer beeld ontstaan van het werk van Krop. Zijn dans- en toneelmaskers, met een aantal topstukken uit de collectie van Theater Instituut Nederland, zijn te zien in Villa Rams Woerthe te Steenwijk. De tentoonstelling is nog een jaar verlengd en is nu ook op zondag te bezoeken.

´Bizarre koppen´
Tot nu toe werd aangenomen dat de twee 'bizarre koppen' uit de tweede helft van de jaren twintig stamden. Verder was er niets over bekend. Vanwege de tentoonstelling "Dans- en toneelmaskers van Hildo Krop", een co-productie van het TIN en Instituut Collectie Hildo Krop, is nader onderzoek gedaan. Een krantenartikel en foto uit het 'Nieuws van den Dag voor Nederlands-Indië' van 26 januari 1937 bracht Sylvia Alting van Gesau, medesamensteller vanuit het TIN, op het spoor van de voorstelling 'Knal' van de Bouwmeester Revue. De maskers werden waarschijnlijk gedragen door Peter Leoneff en Gisela Pyrkan in een zwaarddans, onderdeel van een dansnummer getiteld 'Lente in Japan'. Het zijn de laatste maskers die Krop heeft vervaardigd.

De Bouwmeester Revue was het grootste en beroemdste revuegezelschap uit de jaren dertig. De programma's waren een bonte mix van sketches, liedjes en prachtig aangeklede dansnummers. Trekpleister van de Bouwmeester Revue was de komiek Buziau.

Hildo Krop (1884 - 1970)
Als beeldhouwer en sierkunstenaar verwierf Hildo Krop vooral grote bekendheid als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Veel bruggenhoofden en gevels in de hoofdstad sieren werken van zijn hand. Ook is hij de vervaardiger van het fraaie beeldhouwwerk aan het Scheepvaarthuis (nu het Amrath Hotel) en maakte hij het standbeeld voor Berlage op het Victorieplein. Hildo Krop raakte rond 1920 betrokken bij het theater. Hij kwam in contact met de danseres/choreografe Gertrud Leistikow en de acteur/regisseur Albert van Dalsum. Zij vroegen hem maskers te maken voor een aantal van hun voorstellingen. Tussen 1920 en 1933 maakte Krop ruim twintig verschillende theatermaskers.

Tentoonstelling verlengd
"Dans- en toneelmaskers van Hildo Krop" is onlangs verlengd en is het komende jaar te zien in Villa Rams Woerthe te Steenwijk. Open van 11.00-16.00 uur op maandag, woensdag en donderdag, en vanaf april ook op zondag.

EINDE PERSBERICHT