Groen!

Over enkele weken weer asielzoekers op straat?

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 23 maart 2011 in "Asiel en migratie"

Eind vorig jaar belandden honderden asielzoekers op straat wegens gebrek aan opvangplaatsen. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) opende, na maanden van passief toekijken, onlangs nieuwe opvangcentra, creëerde extra noodopvang in kazernes en beloofde 2000 extra lokale opvanginitiatieven (LOI) om iedereen onderdak te geven én om nieuwe problemen in de toekomst te voorkomen. Senator Freya Piryns (Groen!) acht deze maatregelen onvoldoende en vreest dat er binnen enkele weken weer asielzoekers gedwongen op straat zullen leven. Een groen wetsvoorstel moet de problemen daadkrachtig aanpakken.

Senator Freya Piryns: " De reguliere opvang zit nog steeds vol. Ook de tijdelijke transitcentra, waar men maximum 10 weken mag blijven, raken stilaan vol. Tegelijk is men de mensen die in hotels verbleven aan het overplaatsen, wat op zich een goede zaak is. Ook zij komen dan in de reguliere of transitopvang terecht, waardoor het plaatstekort weer groter wordt. Van de beloofde 2000 LOI's zijn er nog maar 308 open en ongeveer 500 gepland, wat het totaal op een 800-tal brengt, ver van de oorspronkelijke doelstelling. Elke maand dienen nieuwe asielzoekers zich aan. We zitten binnenkort duidelijk opnieuw in de problemen."

Ook het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) verwacht dat er binnen enkele weken opnieuw mensen op straat zullen belanden, omdat alle opvangplaatsen bezet zijn. Staatssecretaris Courard erkende vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op vragen van Ecolo-Kamerlid Zoé Genot dat er een probleem is en drukte zijn bezorgdheid uit. Hij verklaarde dat "hij de eerste zal zijn die de rekening zal betalen, als het opnieuw misloopt". Volgens de staatssecretaris ligt de achterstand bij de oprichting van de LOI's bij de gemeenten die niet bereid asielzoekers op te vangen.

Freya Piryns: "Deze opvangcrisis wordt niet opgelost door een paar ad hoc-maatregelen te nemen en dan te hopen dat het probleem vanzelf verdwijnt. Wij hebben vorig jaar al een resolutie ingediend met een hele reeks oplossingen om uit de opvangcrisis te raken. Vandaag willen we dit nog verder uitwerken door het indienen van een wetsvoorstel dat OCMW's verplicht om minstens 2 LOI's op te richten. Uit de cijfers blijkt immers dat de `zachte aanpak' van Staatssecretaris Courard niet werkt. Als elke gemeente haar verantwoordelijkheid echter neemt, zullen eventuele problemen vermeden worden, door de evenwichtige spreiding van asielzoekers. Uiteraard moeten de OCMW's hiervoor door de federale overheid vergoed worden."