Project Gemeente Westland


Geld Westland Agenda voor aardwarmteboring Green Well Westland en Harting-Vollebregt

Publicatiedatum: 23-03-2011

Green Well Westland BV uit Honselersdijk en kwekerij Harting-Vollebregt uit De Lier worden vanuit de Westland Agenda ondersteund bij het boren naar aardwarmte. De gemeente Westland en Rabobank Westland hebben hiervoor ieder EUR 1 mln beschikbaar gesteld. Een deel van dit bedrag ontvangen de partijen als tegemoetkoming in de verzekeringskosten. De rest van het geld is bedoeld om risico's af te dekken. Als zich geen risico's voordoen, kan het geld worden ingezet om andere aardwarmte-projecten te ondersteunen. Het streven is er op gericht de eerste boring in Westland in 2011 te laten plaatsvinden.

De Westland Agenda is in 2009 opgesteld door het bedrijfsleven en de gemeente Westland en bevat projecten die de sociaal-economische situatie in Westland een impuls moeten geven. Tot 1 september jl. konden partijen die in Westland naar aardwarmte willen boren een verzoek om ondersteuning vanuit de Westland Agenda indienen. Hiervoor moesten zij een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Zes partijen dienden een plan in. Een projectgroep bestaande uit private partijen en de gemeente Westland beoordeelde vervolgens welke plannen de grootste kans van slagen hebben. Criteria daarbij waren de geologische, technische, economische en energetische haalbaarheid, de verwachte CO2 reductie, organisatie en planning. De plannen van Green Well Westland (een groep kwekers, waaronder kwekerij Zeurniet van Jos Scheffers) en kwekerij Harting-Vollebregt zijn door de projectgroep als meest kansrijk beoordeeld.

Afdekken risico's
Het boren naar aardwarmte is duur en risicovol. De Westland Agenda wil de geselecteerde ondernemers tegemoet komen in de kosten en risico's. Het geld dat de gemeente en de Rabobank beschikbaar stellen wordt in een aardwarmtefonds gestort. Het grootste deel van dit geld is bedoeld om risico's af te dekken, zoals het risico op een misboring of een te laag vermogen van de aardwarmtebron. Als de eerste boringen goed verlopen zal er geen aanspraak hoeven te worden gemaakt op de gelden die zijn bestemd voor de risicoafdekking. Het geld uit het aardwarmtefonds kan dan worden ingezet om nieuwe initiatieven op het gebied van aardwarmte te ondersteunen.

Belang eerste boring
De toepassing van aardwarmte draagt bij aan de
duurzaamheidsdoelstellingen van Greenport Westland. De CO2-uitstoot wordt hierdoor namelijk aanzienlijk verminderd. Daarnaast zijn minder fossiele brandstoffen nodig, waardoor de economische kracht van Westland wordt versterkt. Het belang van de eerste boringen is vooral dat er kennis en ervaring wordt opgedaan waarvan volgende projecten gebruik kunnen maken. Er is namelijk nog de nodige onzekerheid over de geologie van Westland.

Vervolg
De komende periode gebruiken Greenwell BV en Harting-Vollebregt om de financiering, de garantieregeling/verzekering en de booroffertes te regelen. De projectgroep aardwarmte van de Westland Agenda heeft AgroAdviesBuro ingeschakeld om hen hierbij te begeleiden. Als alles volgens planning verloopt zal de eerste aardwarmteboring in de loop van het derde of vierde kwartaal van 2011 plaatsvinden.