Rechtbank Zutphen


Jongeren veroordeeld voor dood Pardijs

Zutphen, 23 maart 2011 â De rechtbank veroordeelt drie jongeren P.V., R.R. en B.P. voor het medeplegen van het met voorbedachten rade mishandelen van Emiel Pardijs met zijn dood tot gevolg. De twee toen minderjarige verdachten zijn verminderd toerekeningsvatbaar.

Gebeurtenissen
In de vroege zondagochtend 9 mei na het uitgaan gingen de drie verdachten met één medepassagier in een auto naar huis. Onderweg kwamen zij Emiel Pardijs tegen op de Den Elterweg in Zutphen. Het slachtoffer werd tot stoppen gebracht, mishandeld en achtergelaten op het wegdek. Het slachtoffer is daarna aangereden door een passerende auto. Later die dag overleed Emiel Pardijs aan zijn verwondingen.

Straffen

* Verdachte P.V. (16) uit Warnsveld heeft het slachtoffer mishandeld. De rechtbank acht hem verminderd toerekeningsvatbaar. Hij wordt veroordeeld tot een jeugddetentie van 20 maanden en de PIJ-maatregel (jeugd tbs). Deze maatregel betekent plaatsing in een instelling voor jeugdigen voor een termijn van twee jaar.
* Verdachte R.R. (20) uit Zutphen bestuurde de auto waarmee de verdachten het slachtoffer hebben afgesneden. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, met reclasseringstoezicht en een proeftijd van twee jaar.

* Verdachte B.P. (18) uit Baak was minderjarig tijdens het delict. De rechtbank acht haar verminderd toerekeningsvatbaar. Zij is veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, een voorwaardelijke jeugddetentie van 5 maanden, met bijzondere voorwaarden zoals toezicht van de jeugdreclassering en een proeftijd van twee jaar.

Alle verdachten verantwoordelijk
Verdachte P.V. heeft Emiel Pardijs mishandeld op de Den Elterweg in de vroege ochtend van 9 mei 2010. Verdachten R.R. en B.P. zijn daar medeverantwoordelijk voor. Als Emiel Pardijs niet was tegengehouden en niet was mishandeld, zou hij niet gewond op het wegdek hebben gelegen en zou hij niet zijn overreden. Hoewel niet kan worden vastgesteld of de verdachten de dood van Emiel Pardijs echt (bewust) gewild hebben of op de koop toe hebben genomen, kan hen de dood van Emiel Pardijs daarom wel een verwijt worden gemaakt.

Agressieve stemming
De rechtbank kan niet vaststellen dat de verdachten na het bezoeken van een café uitsluitend met de auto zijn gaan rijden om Emiel Pardijs op te zoeken. Wel dat verdachten op weg waren om verdachte B.P. en een medepassagier naar huis te brengen en dat zij onderweg hebben uitgekeken naar het slachtoffer. Het was bij hen bekend dat Pardijs in dezelfde richting huiswaarts ging. De stemming in de auto was confrontatiezoekend en agressief. Na de mishandeling door verdachte P.V. hebben zij het slachtoffer in hulpeloze toestand op de rijbaan achtergelaten. Dat er ondertussen vrienden van het slachtoffer bijwaren doet daar niets aan af. De verdachten hebben die toestand veroorzaakt.

Doodsoorzaak
Uit de onderzoeken kan de rechtbank niet vaststellen wat de oorzaak is van het overlijden van Emiel Pardijs. Na de mishandeling op de Den Elterweg hebben de verdachte het slachtoffer achtergelaten op de weg. Het slachtoffer is daarna aangereden door een passerende auto. Hoewel aannemelijk is dat de verdachten letsel bij het slachtoffer hebben veroorzaakt, kan de aard en de omvang daarvan niet worden vastgesteld. Daarom kunnen de verdachten niet worden veroordeeld voor doodslag of zware mishandeling.

Uitspraken
De volledig uitspraken worden donderdag 24 maart gepubliceerd op rechtspraak.nl en gelinkt bij dit bericht.

Bron: Rechtbank Zutphen Datum actualiteit: 23 maart 2011 Naar boven