Syntens

Syntens is nauw betrokken bij MKB-initiatieven die leiden tot het terugdringen van voedselverspilling. Een voorbeeld hiervan is DMC Maaltijdservice uit Lekkerkerk. Zij bedachten een âa la carteâ service voor patiënten in het Màxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven. Syntens sparde met DMC over strategie en koppelde de maaltijdverstrekker ook aan Puur Tomaat. Nu belanden resttomaten in sausen van DMC, de sausjes verschijnen op het bord in het ziekenhuis en door de âMax a la carteâ wordt er veel minder weggegooid: Dat is twee keer minder voedselverspilling!
Â
John van Kessel, innovatieadviseur van Syntens in de Foodsector: âOnze rol is vooral ondernemers aan elkaar âte knopenâ zodat zij kunnen leren van elkaar en van kennisinstellingen als de WUR (Wageningen Universiteit). Bij bedrijven die wij voorzien van innovatieadvies denk ik aan Puur Tomaat en Provalor (beiden verwerken groente reststromen in saus/sap). Met DMC zal een vervolgtraject worden gestart om de resultaten te gebruiken bij het vinden van aansluiting richting andere ziekenhuizen (62 in NL) en overige zorginstellingen.â

Stimulans tot eten
Het Màxima Medisch Centrum bereidt sinds 2009 zelf geen maaltijden meer. Patienten kunnen nu vanuit hun bed beslissen wat ze willen eten en hoeveel. DMC Maaltijdservice levert de maaltijdelementen die door deskundige voedingsassistenten aan de patiënten worden geserveerd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale maaltijdwagens waarin de elementen onafhankelijk van elkaar verwarmd kunnen worden. De maaltijden worden aan het bed - en naar wens van de patiënt â samengesteld, geportioneerd en op een aantrekkelijke manier opgediend. Dit alles draagt bij aan de beleving van de maaltijden. Onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research heeft aangetoond dat dit maaltijdconcept zeer goed scoort op het gebied van voedselverspilling. Voorheen belandde 42% van de maaltijden in de prullenbak, tegenwoordig is dat nog maar 2.2%. Deze resultaten (en andere conclusies) zijn door Wagening Universiteit Food & Biobased Research gemonitord en verwerkt in een rapport âMax a la Carteâ.
Â
Financiële besparing
Het maaltijdconcept heeft niet alleen positieve effecten op het gebied van voedselverspilling en beleving. Ook financieel zijn er resultaten geboekt. De facilitaire kosten zijn gedaald en er wordt op de maaltijden bespaard.
Naast de reductie in voedselverspilling is ook de acceptatie van het nieuw ontwikkelde maaltijden concept door patiënten met 33% gestegen (van cijfer 6 naar 8) evenals de tevredenheid van de voedingsassistenten in het ziekenhuis.

Relatie voeding en gezondheid
Een andere interessante invalshoek is de relatie tussen Voeding & Gezondheid. Een substantieel percentage van (vooral oudere) patiënten start met ondervoeding aan een behandeling. Door een duidelijk betere voedselkwaliteit en beleving wordt er door de patiënt beter gegeten. Een ander aspect wat in verder onderzoek zal worden mee genomen is om patiënten bij poliklinische intake al te controleren op aanwezigheid van ondervoeding zodat een tussentraject tot aan de opname kan worden gestart. Hoewel nog theorie zou dit aanleiding kunnen geven tot betere behandeling, sneller herstel en korter verblijf (= minder zorgkosten) in het ziekenhuis.

Eén van Syntensâ hoofdthemaâs is dit jaar om bedrijven te helpen te innoveren die voedselverspilling kunnen helpen tegen te gaan. Dit initiatief wordt gestimuleerd door het Ministerie van EL&I. Syntens organiseert onder het thema âvoedselverspilling nog een âno waste buffetâ in het House of Food en een Mini-trendtour langs anti-voedselverspillende bedrijven.

Gerelateerde websites:
⢠http://www.syntens.nl/sectoren/Pages/Voeding.aspx ⢠Wageningen UR:
http://www.fbr.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Maaltijdbeleving_voor_de_p atiënt_beperkt_voedselverspilling.htm
⢠www.houseoffood.nl
⢠www.minitrendtour.nl + www.syntens.nl/minitrendtour ⢠DMC Maaltijdservice : http://www.maaltijden.info

Meer informatie
Arjan van der Meer, Communicatieadviseur
M: 06-46 39 24 74, E: arjan.vandermeer@syntens.nl