Syntens is nauw betrokken bij MKB-initiatieven die leiden tot het
terugdringen van voedselverspilling. Een voorbeeld hiervan is DMC
Maaltijdservice uit Lekkerkerk. Zij bedachten een âa la carteâ service
voor patiënten in het Màxima Medisch Centrum in Eindhoven en
Veldhoven. Syntens sparde met DMC over strategie en koppelde de
maaltijdverstrekker ook aan Puur Tomaat. Nu belanden resttomaten in
sausen van DMC, de sausjes verschijnen op het bord in het ziekenhuis en
door de âMax a la carteâ wordt er veel minder weggegooid: Dat is twee
keer minder voedselverspilling!
Â
John van Kessel, innovatieadviseur van Syntens in de Foodsector: âOnze
rol is vooral ondernemers aan elkaar âte knopenâ zodat zij kunnen leren
van elkaar en van kennisinstellingen als de WUR (Wageningen
Universiteit). Bij bedrijven die wij voorzien van innovatieadvies
denk ik aan Puur Tomaat en Provalor (beiden verwerken groente
reststromen in saus/sap). Met DMC zal een vervolgtraject worden gestart
om de resultaten te gebruiken bij het vinden van aansluiting richting
andere ziekenhuizen (62 in NL) en overige zorginstellingen.â
Stimulans tot eten
Het Màxima Medisch Centrum bereidt sinds 2009 zelf geen maaltijden
meer. Patienten kunnen nu vanuit hun bed beslissen wat ze willen eten
en hoeveel. DMC Maaltijdservice levert de maaltijdelementen die door
deskundige voedingsassistenten aan de patiënten worden geserveerd.
Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale maaltijdwagens waarin de
elementen onafhankelijk van elkaar verwarmd kunnen worden. De
maaltijden worden aan het bed - en naar wens van de patiënt â
samengesteld, geportioneerd en op een aantrekkelijke manier opgediend.
Dit alles draagt bij aan de beleving van de maaltijden. Onderzoek van
Wageningen UR Food & Biobased Research heeft aangetoond dat dit
maaltijdconcept zeer goed scoort op het gebied van voedselverspilling.
Voorheen belandde 42% van de maaltijden in de prullenbak, tegenwoordig
is dat nog maar 2.2%. Deze resultaten (en andere conclusies) zijn
door Wagening Universiteit Food & Biobased Research gemonitord en
verwerkt in een rapport âMax a la Carteâ.
Â
Financiële besparing
Het maaltijdconcept heeft niet alleen positieve effecten op het gebied
van voedselverspilling en beleving. Ook financieel zijn er resultaten
geboekt. De facilitaire kosten zijn gedaald en er wordt op de
maaltijden bespaard.
Naast de reductie in voedselverspilling is ook de acceptatie van het
nieuw ontwikkelde maaltijden concept door patiënten met 33% gestegen
(van cijfer 6 naar 8) evenals de tevredenheid van de
voedingsassistenten in het ziekenhuis.
Relatie voeding en gezondheid
Een andere interessante invalshoek is de relatie tussen Voeding &
Gezondheid. Een substantieel percentage van (vooral oudere) patiënten
start met ondervoeding aan een behandeling. Door een duidelijk betere
voedselkwaliteit en beleving wordt er door de patiënt beter gegeten.
Een ander aspect wat in verder onderzoek zal worden mee genomen is om
patiënten bij poliklinische intake al te controleren op aanwezigheid
van ondervoeding zodat een tussentraject tot aan de opname kan worden
gestart. Hoewel nog theorie zou dit aanleiding kunnen geven tot betere
behandeling, sneller herstel en korter verblijf (= minder zorgkosten)
in het ziekenhuis.
Eén van Syntensâ hoofdthemaâs is dit jaar om bedrijven te helpen te
innoveren die voedselverspilling kunnen helpen tegen te gaan. Dit
initiatief wordt gestimuleerd door het Ministerie van EL&I.
Syntens organiseert onder het thema âvoedselverspilling nog een âno
waste buffetâ in het House of Food en een Mini-trendtour langs
anti-voedselverspillende bedrijven.
Gerelateerde websites:
⢠http://www.syntens.nl/sectoren/Pages/Voeding.aspx
⢠Wageningen UR:
http://www.fbr.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Maaltijdbeleving_voor_de_p
atiënt_beperkt_voedselverspilling.htm
⢠www.houseoffood.nl
⢠www.minitrendtour.nl + www.syntens.nl/minitrendtour
⢠DMC Maaltijdservice : http://www.maaltijden.info
Meer informatie
Arjan van der Meer, Communicatieadviseur
M: 06-46 39 24 74, E: arjan.vandermeer@syntens.nl
Syntens