Gemeente Barneveld


Impressie Wmo-werkconferentie

Zelf, samen, gemeente

Door ideeën te vergaren, samen ideeën te clusteren en te discussiëren over `hoe en wie' werd afgelopen maandag de basis gelegd voor een nieuw WMO-beleidsplan van de gemeente Barneveld. Zo'n 80 mensen uit het maatschappelijk middenveld, wijkplatforms, wmo-raad en politiek gingen samen met de gemeente de uitdaging aan.

De opgave
De Wet maatschappelijke ondersteuning is een enorm brede wet. Het draait om welzijn voor alle inwoners van de gemeente. In onze gemeente willen wij dat een ieder optimale kansen krijgt op het ontwikkelen van gezondheid en een volwaardige participatie aan de samenleving. Iedereen doet mee.

De opgave is niet gering. Het Wmo-beleid 2012 - 2015 moet er straks aan bijdragen dat de zelfredzaamheid van inwoners wordt versterkt (zelf), dat de samenleving wordt versterkt (samen) en dat er een vangnet van ondersteunende voorzieningen (gemeente) wordt geboden. Daarbij moeten gemeente, maatschappelijk middenveld en inwoners afscheid nemen van het aanbodgericht denken. Wat is het probleem achter de hulpvraag? We kijken nu niet meer alleen naar de beperking, maar naar de mogelijkheden van het individu. Wat kun je zelf doen, wat kunnen familie, vrienden en maatschappelijke organisaties samen voor jou betekenen en als dat niet toereikend is komt de gemeente in beeld.

De werkconferentie
Met veel enthousiasme zijn de aanwezigen in groepen met de zes thema's uit het coalitieakkoord aan de slag gegaan. Alle ideeën die opkwamen werden genoteerd om vervolgens in kleinere groepjes de drie belangrijkste ideeën te filteren. Uiteindelijk resulteerde dit in een leidend idee per thema dat in het plenaire deel van de werkconferentie werd bediscussieerd. Hoe pak je het aan en wie zou uitvoering moeten geven aan het idee? Het leverde interessante ideeën op. Duidelijk werd wel dat de rol van de gemeente vaak faciliterend zou moeten zijn, niet leidend. Zoals een deelnemer verwoorde: `Welzijn is van de mensen zelf'.

Minder eenzaamheid
Eén van de thema's uit het coalitieakkoord is `minder eenzaamheid' en werd uitgebreid besproken in de plenaire discussie tijdens de werkconferentie. Het leidend idee dat uit de workshops naar voren kwam, is dat eenzaamheid vooral bestreden kan worden door het organiseren van ontmoeting. Denk aan het stimuleren van burenhulp, het gebruik maken van elkaars activiteiten in de buurt, samen eten en het faciliteren van kwetsbare groepen. Maar wie is aan zet? De aanwezigen gaven aan dat zij zelf, inwoners en maatschappelijk middenveld aan zet waren. Jij bent degene die bij de buurvrouw aanklopt, niet de gemeente. Interessant in deze discussie was de vraag wat iemand nodig heeft om op de buurvrouw af te stappen? Geld, ludieke activiteiten werden genoemd. Maar ook bewustwording van het bestaan van eenzaamheid. De rol van de gemeente zou zich moeten beperken tot bewustwording, want hoe signaleer je dat de buurvrouw eenzaam is? In die voorlichting ligt een belangrijke taak voor de gemeente volgens de deelnemers.

Volg de totstandkoming
Het uitgebreide verslag van de werkconferentie is binnenkort beschikbaar op de website van de gemeente. Daar kunt u ook de ideeën over de andere thema's naast minder eenzaamheid terugvinden. In de rubriek actueel hebben we voor u een pagina over het nieuwe WMO beleidsplan gemaakt. Daar vindt u impressies van de werkconferentie, de vergaarde ideeën en kunt u door het jaar heen de totstandkoming van het beleid volgen.

gezondere leefstijl. Meer dialoog. Minder eenzaamheid. Langer zelfstandig wonen. Meer eigen initiatief. Meer welzijn, minder zorg. Alleen met elkaar krijgen we dat voor elkaar! Wat is uw voorstel?We staan open voor uw ideeën. Mail uw ideeën naar metelkaarvoorelkaar@barneveld.nl

De weg naar een nieuw wmo-beleid

* Maart: werkconferentie

* April - september: schrijfgroepen

* Oktober: advisering wmo-raad

* November: besluitvorming college B&W

* December: besluitvorming gemeenteraad

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl