Ministerie van Defensie

Nederland helpt wapenembargo Libië handhaven

23 maart 2011, 7.08 uur

Het kabinet heeft gisteravond besloten dat Nederland een bijdrage levert aan het handhaven van het VN-wapenembargo voor Libië door de NAVO. De bijdrage bestaat uit een mijnenjager, een KDC-10 tankvliegtuig en 6 F-16 jachtvliegtuigen. In totaal zijn bij de missie ongeveer 200 Nederlandse militairen betrokken.

De inzet van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem zal bestaan uit het handhaven van het wapenembargo door verdachte schepen te identificeren, te volgen en zo nodig aan te houden. De maritieme operaties worden uitgevoerd voor de kust van Libië vanuit het centrale deel van de Middellandse Zee.

De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem. Foto: ministerie van Defensie

De Haarlem maakt deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group en was door de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) al naar het centrale deel van de Middellandse Zee gedirigeerd. Dit scheepsverband, waarover een Belgisch-Nederlandse staf het commando voert, is samengevoegd met een andere NAVO-taakgroep in de nieuwe Task Force 410.

F-16's

6 F-16's van Vliegbasis Leeuwarden kunnen binnen enkele dagen naar de regio worden gestuurd voor het handhaven van het wapenembargo. De toestellen gaan bewakingsvluchten uitvoeren, inlichtingen vergaren en toezicht houden op het vliegverkeer richting Libië. De jachtvliegtuigen worden niet ingezet voor het bestrijden van gronddoelen, doelen op zee of voor het handhaven van de No Fly Zone boven Libië. Dat kan veranderen als de NAVO besluit hieraan bij te gaan dragen.

KDC-10

Een KDC-10 tankvliegtuig, van Vliegbasis Eindhoven, kan vliegtuigen die aan de NAVO-operatie deelnemen in de lucht bijtanken.

Duur

De mijnenjager en de F-16's worden 3 maanden ingezet. De KDC-10 wordt vanwege andere verplichtingen tot 4 april ingezet. De bijdrage wordt zo snel mogelijk na bespreking in het parlement geleverd.

Verwijzingen


* Kamerbrief artikel 100 brief Tweede Kamer over bijdrage Nederland aan uitvoering VN-resolutie
* Kamerstuk | 22 maart 2011 | pdf, 9 pagina's, 48 KB

Zie het origineel