Gemeente Cromstrijen


College faseert Numansdorp Zuid (22-03-2011)

Burgemeester en wethouders besloten om een aantal uiteenlopende redenen om tot een fasering van het project Numansdorp Zuid over te gaan. Een van de redenen is dat de woningen die de gemeente zou mogen bouwen als gevolg van de komst van TNO definitief niet doorgaan. Daarom heeft het college gekeken of het integrale plan met 176 woningen haalbaar is.

Het plan Numansdorp Zuid kent 3 deelgebieden:

1. Molenpolder

2. Torensteepolder

3. Landgoederenzone

Deelgebied 1 Molenpolder
Met het huidig beschikbare aantal woningen is het niet realistisch om de integrale ontwikkeling van de Molenpolder vorm te geven. Dit komt deels doordat de kosten voor de infrastructurele voorziening en de kosten die gepaard gaan met de sanering van de locatie 't Hooft en van Prooijen de opbrengsten overstijgen. Daarnaast heeft het college geen overeenstemming kunnen bereiken met een van de ontwikkelende partijen over de voorbereidingskosten in dit gebied. Het college wil vasthouden aan het raadbesluit van 11 mei 2010 en gaat voor een integrale ontwikkeling van de Molenpolder.

Deelgebied 2 Torensteepolder
Omdat de gemeente deelgebied 1 vooralsnog niet kan ontwikkelen, heeft het college zich bezonnen op een andere ontwikkelingsstrategie. Het college gaat daarom onderzoeken of zij de Torensteepolder, vooruitlopend op de Molenpolder, kan laten ontwikkelen. Concreet houdt dit in dat zij met de ontwikkelaar gaat praten over een programma van eisen, een bestemmingsplan en een realisatieovereenkomst voor de ontwikkeling van 176 woningen in de Torensteepolder. Het college zet in op een gedifferentieerd woningbouwprogramma, met ruimte voor starters-, ouderen- en grondgebonden woningen.

Deelgebied 3 Landgoederenzone
Deze zone is inmiddels in ontwikkeling. Het eerste landgoed is verkocht en er zijn mogelijk meer geĂŻnteresseerden.

Het project Numansdorp Zuid is dus zeker niet van de baan. Het college heeft alleen een andere fasering aangebracht. Of het mogelijk is de Torensteepolder vooruitlopend op de Molenpolder te ontwikkelen, gaat het college de komende tijd onderzoeken. Om de integraliteit van de plannen te borgen gaat het college ook over tot het opstellen van een structuurvisie voor de Molenpolder.

Meer informatie
Project Numansdorp Zuid (Deze informatie is nog niet aangepast aan de nieuwe fasering die het college voor ogen heeft. Zodra er meer bekend is over de verdere aanpak passen wij deze tekst aan. De informatie geeft u wel een overzicht van wat het project Numansdorp Zuid inhoudt)