Ingezonden persbericht


Duurzaam wonderplantje jatropha veroorzaakt zes keer meer CO2 uitstoot dan fossiele brandstoffen

Biobrandstof: wonderplantje jatropha valt door de mand

PERSBERICHT 22 maart 2011 - In Kenia blijken aan biobrandstoffen gewonnen uit jatropha grote nadelen te kleven. Ze veroorzaken tot zes keer meer CO2 uitstoot dan fossiele brandstoffen. Dit staat in het vandaag verschenen rapport van de organisaties Niza/ActionAid, Royal Society for the Protection of Birds en Nature Kenya. Bovendien gaat de aanleg van grootschalige plantages gepaard met landuitzetting en gevolgen voor de voedselvoorziening van de lokale bevolking.

Meer CO2 uitstoot

De onderzoekers berekenden door dat biobrandstoffen op basis van jatrohapa een slechte keuze is als het gaat om een groen en duurzaam alternatief. Uit het rapport blijkt namelijk dat biobrandstoffen gemaakt uit jatropha, 2,5 tot 6 keer meer CO2 uitstoten dan fossiele brandstoffen, hierbij rekening houdend met zowel het productieproces als het consumptieproces.

Jatropha plantages

Een andere conclusie uit het rapport is dat de aanleg van jatropha plantages een directe invloed heeft op de lokale voedselvoorziening. Desondanks kreeg het bedrijf Kenya Jatropha Energy Limited, dochteronderneming van het Italiaanse energiebedrijf Iniziative Industriali Nouve toestemming van de Keniaanse overheid om in de Dakatacha Woodlands 50.000 hectaren te ontginnen voor de aanleg van jatrophaplantages ten behoeve van de productie van biobrandstoffen voor de Europese energiemarkt.

Actie tegen aanleg plantages

"Met de uitkomst van het rapport vervalt de rationale om te kiezen voor jatropha als groen en duurzaam alternatief. Wij steunen daarom de strijd van onze Keniaanse partner om de aanleg van de jatropha plantages in de Dakatcha Woodlands te stoppen." zegt Gerno Kwaks, hoofd Campagnes bij Niza.

Gevolgen

Dakatcha is de thuishaven van meer dan 20.000 mensen en is het voorouderlijk land van inheemse minderheden, zoals de Watha stam en de Giriama stam. Met de aanleg van de plantages worden niet alleen de inheemse minderheden van hun land verjaagd, maar worden ze ook beroofd van hun levensonderhoud en hun heilige begraafplaatsen. Bovendien wordt de landbouwgrond van lokale boeren opgekocht wat directe gevolgen heeft voor de lokale voedselvoorziening. En raakt het ecologisch evenwicht ernstig verstoord.

Landgrabbing

Het Keniaanse project staat symbool voor een wereldwijde trend. Door de hoge olieprijs, maar ook door de nieuwe EU-richtlijn, waarin de EU in 2020 tien procent van alle benzine en diesel wil halen uit duurzame energiebronnen, zal de Europese vraag naar biobrandstoffen in de aanloop naar 2020 naar verwachting verviervoudigen. Daarom struinen steeds vaker Europese biobrandstofbedrijven ontwikkelingslanden af naar goedkope grond voor het verbouwen van jatropha, palmolie of suikerriet. Zo betaalt Kenya Jatropha Energy Limited nog geen drie euro per hectare voor de aankomende dertig jaar.

"Hoewel Afrika investeringen goed kan gebruiken, met name in de landbouw, heeft het merendeel van deze investeringen geen positief effect op de lokale bevolking. Daarom moet in de 10% norm van de EU meer nadruk liggen op investeren in windenergie en zonne-energie. Want nu neemt onze 'ecologische voetafdruk' overzees toe" stelt Gerno Kwaks.

Politieke aanbevelingen

Niza/Actiond doet de volgende politieke aanbevelingen aan de Minister van Infrastructuur en Milieu en de Minister van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie:
* Nederland en andere EU-lidstaten moeten in hun nationale actieplannen het quotum van 10% niet invullen met alleen biobrandstoffen.
* Verminder het vervoer- en energieverbruik in de EU
* Steun de kleinschalige en duurzame productie van biobrandstoffen

Download hier het onderzoeksrapport:

http://www.actionaid.org.uk/doc_lib/kenyan_jatropha_final_report.pdf

Einde persbericht