Boterzachte toezegging Marokkaanse ambassade

Persbericht van ABVAKABO FNV

Een tweede werkonderbreking van medewerkers op de Marokkaanse ambassade en consulaten in Nederland heeft vandaag tot voorzichtig succes geleid. De Marokkaanse ambassadeur heeft beloofd op een aantal punten toezeggingen te doen. Het is een eerste stap, maar Abvakabo FNV vindt de toezeggingen boterzacht. Abvakabo FNV-bestuurder Marieke Manschot: "Er is immers nog geen sprake van harde, structurele afspraken en meer werkonderbrekingen worden daarom niet uitgesloten."

Vooralsnog weigert de ambassadeur van Marokko om met Abvakabo FNV in gesprek te treden over de arbeidsvoorwaarden van lokale medewerkers van de ambassade. Daarom is vandaag een petitie aangeboden aan de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Vice-voorzitter Alexander Pechtold van de commissie nam de petitie in ontvangst en zei dat er vragen worden gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken. SP'er Paul Ulenbelt heeft een spoeddebat aangevraagd.

Via de politieke partijen hoopt het lokale personeel de druk verder op te voeren zodat uiteindelijk goede afspraken over de arbeidsvoorwaarden van deze medewerkers gemaakt kunnen worden. De lokale medewerkers van de ambassade en consulaten vallen namelijk onder het Nederlandse arbeidsrecht. Hun arbeidsvoorwaarden zijn echter niet conform het Nederlandse recht. Zo ontvangen veel medewerkers een salaris dat onder het wettelijk minimumloon ligt, houdt de werkgever geen loonheffing en sociale premies in op het loon van de werknemers en draagt de werkgever geen loonheffing en sociale premies af aan de belastingdienst. Aangezien deze mensen wel belasting moeten betalen, vordert de fiscus achteraf rechtstreeks bij de werknemers. Hierdoor is inmiddels het grootste gedeelte van de werknemers onder het lokaal geworven personeel in financiële problemen geraakt.

Organisatie info:

ABVAKABO FNV




Razende Robot Reporter