Gemeente Leeuwarden

Welzijnswerk gaat de wijken in

Welzijn Nieuwe Stijl voortaan basis Welzijnswerk Leeuwarden.

Opvang- en welzijnsinstellingen, scholen* en de gemeente Leeuwarden hebben in de Amaryllisgroep het initiatief genomen om welzijn en zorg in Leeuwarden te herordenen (Welzijn Nieuwe Stijl). Wijk- en preventieteams bestaande uit medewerkers van de deelnemende organisatie gaan de wijk in om mensen die dat nodig hebben te ondersteunen. De cliënt krijgt één hulpverlener en één begeleidingsplan en niet meer een aantal hulpverleners over de vloer. Dat is overzichtelijker voor de cliënt en bovendien efficiënter. Per 1 januari zijn drie wijkteams en twee interventieteams gestart. Maandag 21 maart ondertekenden de deelnemende organisaties een convenant die hun samenwerking vastlegt.

De drie wijkteams werken in de Leeuwarder wijken waar naar verhouding de meeste vragen naar ondersteuning zijn. De teams bestaan uit zes tot tien breed inzetbare hulpverleners. Zij zijn afkomstig van de betrokken organisaties en vormen samen een zeer zelfstandig werkend team. De hulpverleners ondersteunen bij de meest uiteenlopende vragen en problemen. Zij komen achter de voordeur en weten dus wat er in een wijk speelt. Het streven is de hulp zoveel mogelijk in de eigen wijk te organiseren door bewoners met elkaar te verbinden. Cliënten blijven dus zelf aan zet, waarbij een beroep wordt gedaan op de eigen verantwoordelijkheid, talenten en hulpbronnen uit de eigen omgeving. Als specialistische hulp gewenst is, halen de wijkteammedewerkers de kennis bij de deelnemende organisaties. De wijkteams hebben hun kantoor in de wijk. De werkwijze van het frontlijnteam in de wijk Heechterp-Schieringen stond model voor het werken in wijkteams.

Naast de wijkteams zijn sinds januari ook twee provinciaal inzetbare preventieteams actief. Ook deze tellen zes tot tien medewerkers afkomstig van de deelnemende organisaties. Zij komen -bijvoorbeeld op verzoek van de wijkteams- in beeld als er sprake is van meerdere problemen . Bijvoorbeeld zorgmijders of mensen die dak- of thuisloos dreigen te raken.

De nieuwe werkwijze stelt het belang van de cliënt boven dat van de afzonderlijke organisaties. Bovendien doorbreekt deze de verkokering tussen de verschillende zorginstellingen. Niet langer heeft een cliënt een hele rits aan hulpverleners over de vloer: één plan, één begeleider, dat is de gedachte. Dit is niet alleen overzichtelijker voor de cliënt, maar ook efficiënter. Dat laatste is belangrijk nu financiële middelen steeds vaker wegvallen.

De Amaryllisgroep is een publiek-private samenwerking. De groep is bijeen geroepen op verzoek van de gemeente. De uitvoering is grotendeels in handen van de deelnemende organisaties. Het verzoek vond snel gehoor bij de deelnemende organisaties die hun werk in een veranderende welzijnswereld zo efficiënt en effectief mogelijk willen en moeten inrichten rondom de cliënt. De nieuwe werkwijze stelt de cliënt meer dan ooit centraal.

De volgende organisaties maken deel uit van de Amaryllisgroep:
1. MEE Friesland

2. Sinne Welzijn

3. Zienn

4. Gemeente Leeuwarden
De bovengenoemde vier vormen het dagelijks bestuur.
5. Welzijn Leeuwarden

6. Fier Fryslân

7. Vrijwilligerssteunpunt Leeuwarden
8. Limor

9. Leger des Heils

10. GGZ Friesland

11. Verslavingszorg Noord Nederland
12. * NHL en Stenden Hogeschool ondersteunen Amaryllis vanuit onderwijsperspectief nu en in opleidingsaanbod aansluitend op de ontwikkelingen Welzijn Nieuwe Stijl.

Overige betrokken organisaties in de kring rond de Amaryllisteams zijn; woningcorporaties, wijkagenten, GGD/jeugdzorg, schuldhulpsanering e.a.