D66

dinsdag 22 maart 2011

Keiharde lastenverzwaring, hoe zit dat minister?

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil opheldering van minister de Jager (Financiën, CDA) over de forse lastenverzwaring van 7 miljard euro in 2011 en 2012. Het Centraal Planbureau (CPB) maakte dit vandaag bekend in de economische vooruitzichten voor de komende twee jaar.

Flink meer betalen

Koolmees: "Rutte beloofde een dag voor de verkiezingen slechts 1,5 miljard euro aan lastenverzwaring. Onafhankelijke scheidsrechter CPB heeft het nu al over 7 miljard euro. Gezinnen betalen eind 2012 ruim 500 euro meer dan nu."

Eigen broek ophouden

Het CPB waarschuwt verder over tegenvallers in de zorg. Koolmees: "We weten met zijn allen dat de zorguitgaven oplopen. Dit zorgt voor fiks hogere premies. Kabinet, wees eerlijk en geef toe dat de lasten fors stijgen. Het is daarmee de vraag of iedere minister wel zijn eigen broek kan ophouden. De kostenstijging in de zorg komt niet door de vergrijzing, dus zit er nog een extra tegenvaller aan te komen."

Likken onze wonden

Een matige economische groei is de titel van de CPB-analyse. "Terecht. De economische ontwikkeling blijft kwetsbaar. We likken duidelijk onze wonden nog van de crisis. De gebeurtenissen in Japan en de hoge olieprijs zijn niet eens meegerekend. We moeten heel voorzichtig zijn en ons niet rijk rekenen," aldus de sociaal-liberaal.