Gemeente Alphen aan den Rijn

geïntroduceerd in buurtpreventiewijken

Selecta DNA geïntroduceerd in buurtpreventiewijken

Maandag 21 maart hebben waarnemend burgemeester Eenhoorn en districtschef van politie Krishna Taneja de aftrap gegeven voor het officieel in gebruik nemen van SelectaDNA als preventiemiddel tegen woninginbraken. De stijgende lijn aan woninginbraken is een doorn in het oog van de gemeente en politie. Zij hopen met deze maatregelen een nieuw middel te hebben gevonden om het aantal inbraken te verlagen.

Buurtpreventiewijken
De gemeente is in 2000 gestart met het buurtpreventieproject. Sindsdien is er gestart in de buurten de: "de Appelenburg", Ericapark, Waterrand, Wielingen en "Hazelaar". Dit jaar doen ook Aarlanderveen en de Schepenbuurt mee. De buurtpreventiewijken hebben als doel de sociale controle en het veiligheidsgevoel in de directe woonomgeving te vergroten in samenwerking met gemeente en Politie.

Onzichtbaar gemerkt
SelectaDNA is een onzichtbare stof, die een uniek nummer bevat. Deze onzichtbare stof kan door bewoners op hun goederen worden aangebracht. Hierbij valt te denken aan elektronica zoals telefoons, laptops en televisies, maar bijvoorbeeld ook inbraakgevoelige spullen in de auto. Het unieke DNA kan met behulp van een UV-lamp worden bekeken. Het DNA wordt gekoppeld aan een adres, waardoor na het vinden van gestolen goederen snel kan worden bepaald wie de eigenaar is.

Vergoten pakkans en bewijslast
SelectaDNA vergroot de bewijslast en de pakkans. De politie zet regelmatig auto's aan de kant van de weg, waarin spullen worden aangetroffen die misschien wel gestolen zijn. Het is dan moeilijk voor de politie om te controleren/bewijzen of de spullen gestolen en wie de eigenaar is. Als de goederen gemerkt zijn met het DNA, kan de politie ze checken door gebruik te maken van een UV-lamp. Blijkt er SelectaDNA op de goederen te zitten dan heeft de politie meer grond om nader onderzoek in te stellen naar de spullen. Een verdachte kan minder makkelijk volhouden dat het zijn mobiele telefoon is. Door in de database te checken bij wie het unieke nummer hoort, komt er duidelijkheid.

Preventieve werking
Er gaat ook een preventieve werking van SelectaDNA uit. Doordat goederen worden gemerkt, moeten inbrekers de inschatting maken of ze de spullen nog wel willen stelen. Ook voor helers wordt het een stuk moeilijker, omdat op een simpele manier bekeken kan worden of de goederen gestolen zijn. Om potentiële daders op andere gedachten te brengen, worden er posters opgehangen en borden geplaatst bij de buurtpreventiewijken waarop staat de gemeente beveiligd is met de SelectaDNA code.

Uitreiking DNA-kits
Op 23 februari is er een informatieavond georganiseerd voor alle buurtpreventiewijken. Vanuit elke wijk was een aantal vertegenwoordigers aanwezig. Soms de bewoners, soms een buurtpreventiecoördinator. De DNA-kits kosten 50, -. Aan de inwoners wordt een bijdrage van 10, - gevraagd. Op 23 maart kunnen de inwoners van Aarlanderveen hun kit ophalen. De dag daarna is de uitgifte voor de bewoners van de Schepenbuurt. De andere wijken volgen vanaf april. De verwachting is dat in september alle wijken zijn voorzien van DNA-kits.

De kit bevat onder andere een buisje met de vloeistof, twee spatels om het goedje aan te brengen, een UV-lamp en drie jaar lang registratie in een database. Daarin worden de goederen gekoppeld aan het adres van herkomst.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn