Productschap Vis


Noordzee RAC Executive Committee vergadert in Edinburgh

Op 14 en 15 maart heeft de Executive Committee van de Noordzee Regionale Advies Commissie (RAC) vergaderd in Edinburgh. Carla Montesi, directeur van de afdeling Baltische Zee, Noordzee en door land ingesloten staten van de Europese Commissie gaf de stand van zaken rond de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.

De belangrijkste punten zijn de regionalisatie, lange termijn beheerplannen en discards.

Regionalisatie is een belangrijk onderwerp in de hervorming. De besluitvorming zou dan op hoofdlijnen moeten plaatsvinden in de Europese Raad en per regio (bijvoorbeeld Noordzee) moet de invulling besloten en uitgevoerd worden. Een belangrijke rol is dan weggelegd voor de RACs. De vraag is of de huidige vorm van de RACs gewijzigd moet worden.

Een aantal lange termijn beheerplannen is in de maak of worden geëvalueerd. Momenteel verschillen de Europese Raad en het Europees Parlement van mening over wie de "harvest control rules" mag bepalen in dergelijke plannen. Nu bepaalt de Raad bij de jaarlijkse decemberraad de hoogte van de TACs per soort, en wil dit bij de lange termijn beheerplannen blijven doen. Het Parlement wil daarover uitvoerig meepraten, hetgeen de evaluaties en opstellen van nieuwe lange termijn beheerplannen kan vertragen.

Dat discards een belangrijk issue zijn in de hervorming is de afgelopen weken gebleken. De Commissaris heeft 1 maart jl. een "high-level" meeting over discards gehouden, waarin werd gesproken over een `discards ban'. Het Productschap Vis heeft namens de Nederlandse sector voor deze bijeenkomst het verzoek aan staatssecretaris Bleker gestuurd om de zorgen van de sector te uiten over een dergelijke ban. Mevrouw Montesi legde uit dat in de praktijk een dergelijke discards ban zou inhouden dat alles wat tot nu toe aan discards wordt gevangen, aangeland dient te worden. Ze benadrukte dat een dergelijke ban niet van de ene dag op de andere ingevoerd zal worden en dat de impact moet worden onderzocht.