Gemeente Twenterand


Centrum voor jeugd en gezin: 21 - 25 maart, Week van de lentekriebels

centrum voor jeugd en gezin

Seksualiteit is er vanaf de geboorte en ontwikkelt zich het hele leven door. Vooral in de basisschoolperiode is er doorgaans sprake van grote veranderingen. Soms verlopen die geleidelijk, soms ineens met grote snelheid. Dat verschilt per kind.

Peuters, kleuters en de eerste jaren van de basisschool De jongere kinderen zijn al met het verschil tussen jongens en meisjes bezig. Ze kunnen erg nieuwsgierig naar het lichaam van anderen zijn en dat kan zich uiten in bijvoorbeeld `vadertje-moedertje' of 'doktertje' spelen. Kinderen zijn ook bezig met de begrippen verliefdheid en vriendschap, zo hoor je kinderen vaak zeggen dat zij verliefd zijn op de juf of meester, op vader of moeder of hun beste vriendje of vriendinnetje.

Laatste paar jaar van de basisschool
Wat later komt de sociale ontwikkeling in een stroomversnelling. De eigen sekse wordt belangrijker. Jongens trekken meer met jongens op en meisjes met meisjes. Lichamelijk ontwikkelen meisjes zich sneller dan jongens. Soms zien we bij meisjes in de middenbouw al verschijnselen van de puberteit. Ook dit verloopt bij ieder kind anders. Het ene kind is er vroeg bij, het andere kind wat later. Bij het ene kind gaat de lichamelijke ontwikkeling heel snel, terwijl dat bij het andere kind wat langzamer verloopt.

Begin puberteit
Alle veranderingen bij henzelf en leeftijdsgenoten worden soms met gemengde gevoelens bekeken. Er ontstaan vaak onzekerheden. Vriendschappen met seksgenoten zijn nog steeds belangrijk maar tegelijkertijd gaan zij zich steeds meer voor elkaar interesseren. Kortom een spannende periode is aangebroken. Kijk ook eens op www.uwkindenseks.nl , een site met informatie hoe je als ouder kunt praten met je puber over seks.

Tips voor ouders
Je kunt met je kind(eren) op elke leeftijd praten over relaties en seksualiteit. In elke fase op een andere manier. Door al op jonge leeftijd met kinderen over dit onderwerp te praten, wordt het voor kinderen ook gewoon. Als je vroeg begint kunt je de informatie steeds verder uitbreiden.
o Je bent zelf het voorbeeld. De manier waarop ouders met elkaar en anderen omgaan, ruzie maken en problemen oplossen is een voorbeeld voor kinderen hoe mensen zich horen te gedragen.
o Je hoeft niet alles te weten. Natuurlijk is het niet erg als je ergens geen antwoord op weet. Vertel je kind dat je het antwoord op zult zoeken en kom er later op terug.
o Gebruik bijvoorbeeld een krantenbericht of een tv-programma als aanleiding voor een gesprek. "Ik lees hier net dat... wat vind jij daarvan?"
o Creëer een situatie waarin je elkaar niet direct hoeft aan te kijken. Voor kinderen is het gemakkelijk om over een gevoelig onderwerp te praten als ze je niet direct hoeven aan te kijken. Je kunt bijvoorbeeld een gesprek beginnen tijdens de afwas, het autowassen of in de auto. o Gebruik boeken, brochures en plaatjes ter ondersteuning van het verhaal.
o Moedig je kinderen aan een eigen mening te vormen. Als kinderen vragen naar je mening, vertel die dan. Maar leg ook uit dat andere mensen een andere mening kunnen hebben.
o Respecteer dat kinderen behoefte hebben aan een beetje zelfstandigheid en privacy. Maak er bijvoorbeeld geen probleem van als je kind vindt dat jij eerst moet kloppen voordat je zijn of haar kamer binnenkomt.
o Gebruik humor. Bij het praten over relaties en seksualiteit mag je best een beetje humor gebruiken. Humor kan eventuele spanning doen afnemen.
o Probeer op de hoogte te blijven van waar je kind naar kijkt op tv en internet. Je kunt hiernaar vragen en af en toe eens meekijken. Stel je kind vragen over wat hij/zij ziet en keur niet alles af. Laat merken dat je om je kind geeft. Zeg of laat regelmatig merken dat je van je kind houdt!

Wat kan de school doen?
De basisschool kan in deze ontwikkeling een positieve rol spelen. Het kind brengt daar per slot van rekening een lange tijd door. Relationele en seksuele vorming binnen het basisonderwijs gaat natuurlijk over veel meer dan alleen over informatie geven over lichamelijke veranderingen en/of voortplanting. Het gaat ook over vriendschap, liefde, relaties en omgangsregels. Zaken waar ouders het thuis waarschijnlijk over hebben maar die ook op school ter sprake komen. Want op school, in de media, op straat, thuis, overal komen kinderen in aanraking met onderwerpen die met relaties en seksualiteit te maken hebben. Een goede begeleiding, kennisoverdracht en het leren van vaardigheden thuis en op school kan er toe bijdragen dat kinderen een positief zelfbeeld en adequate vaardigheden ontwikkelen op het gebied van relaties en seksualiteit. Aandacht voor deze thema's op jonge leeftijd kan er ook voor zorgen dat ze geen of minder risico's gaan nemen, als ze eenmaal gaan experimenteren met seksuele relaties.

Website Week van de Lentekriebels: www.weekvandelentekriebels.nl

Meer informatie over opvoeden kun je vinden op www.loes.nl of neem contact op via het telefoonnummer 0546-481450
Je kunt ons ook volgen via twitter http://twitter.com/LoesTwente.

Wil je liever persoonlijk contact? Kom dan naar één van de Centrum Jeugd en Gezin (=CJG) spreekuren.

Locaties:
CJG-loket te Vriezenveen; koningsweg 28
Ma t/m vrij van 8.30 - 12.30 uur

CJG-loket te Vroomshoopl Juliana straat 31
Ma t/m vrij, van 8.30 - 12.30 uur

CJG-loket Den Ham; Goosensplein 1D
Ma, Wo en Do van 13.30 - 16.00 uur

CJG-loket Westerhaar; hoofdweg 132J
Ma, Wo en Do van 13.30 - 16.00 uur

Kijk voor informatie voor jongeren op www.jongtwenterand.nl. Je kunt ons daar ook volgen via twitter
http://twitter.com/jongtwenterand