Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 20-03-2011:

MIDDELBURG - Ieder jaar, nog steeds, verdrinken er kinderen bij wat een plezierig uitje had moeten zijn: een dagje aan het strand. Andere kinderen overleven het wel, maar raken licht of zwaar gehandicapt. Tegelijkertijd doet de overheid steeds minder aan voorlichting. Op veel plaatsen staat zelfs schoolzwemmen ter discussie of is het reeds afgeschaft.

Niet alle ongelukken aan het strand of bij ander open water zijn te voorkomen, maar het is wel mogelijk om kinderen bewuster te maken van de gevaren die er zijn en wat er aan gedaan kan worden om die gevaren zo klein mogelijk te maken.

De Van Dixhoornbrigade uit Middelburg heeft een lange ervaring met het strand en de strandbewaking: in 1975 openden wij onze eerste bewakingspost in Dishoek, gevolgd in 1977 met een tweede post in Zoutelande. Deze twee posten vallen inmiddels onder de verantwoording van de Stichting Strandexploitatie Walcheren (SSW), maar op beide posten werken nog steeds veel van onze leden.

Omdat wij wonen in een gebied omringd door stranden en omdat lang niet iedereen lid is van een reddingsbrigade, heeft het bestuur van de Van Dixhoornbrigade besloten om basisscholen het preventieproject 'Veiligstrand.nl' aan te bieden. Dit project is een combinatie van een presentatie in de klas en, ter ondersteuning, een uitgebreide website met veel achtergrondinformatie en verschillende werkopdrachten.

Doel van het voorlichtingsproject is om de kinderen iets over veiligheid aan het strand bij te brengen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen wat men zelf kan doen en waarvoor men een beroep kan doen op de reddingsbrigade.

De presentatie wordt ondersteund door een speciaal daarvoor gemaakte website www.veiligstrand.nl. De kinderen, maar ook hun ouders en de leerkrachten kunnen hier gebruik van maken om te verdiepen en hetgeen verteld werd in de klas nog eens te herhalen.

Ook met folders en werkopdrachten, welke zijn te vinden op de site, wordt getracht kinderen (en hun ouders) bewust te maken van de gevaren van de zee. Daarbij is het niet de bedoeling dat ze bang worden voor strand of zee, maar leren welke gevaren er zijn en hoe ze die (zoveel mogelijk) kunnen ontwijken.

Met het voorlichtingsproject hoopt de brigade niet alleen de veiligheid op het strand te vergroten maar ook het werk van de reddingsbrigade bij een breder publiek bekend te maken.

---