Dura Vermeer in Amsterdam

Amsterdam - 18 maart 2011

Eerste tunnelelement Tweede Coentunnel arriveert 20 maart in Amsterdam

De bouw van de tweede Coentunnel, een realisatie van onder meer Dura Vermeer, is in een bijzondere fase beland: het transport van de vier tunnelelementen vanuit het bouwdok Barendrecht naar de Coenhaven in Amsterdam. Zondag 20 maart arriveert het eerste tunnelelement in de Coenhaven na een vaartocht van ongeveer 130 km in 41 uur.

Het verslepen van het eerste element naar Amsterdam start zaterdag 19 maart rond 06.00 uur. Het sleeptransport gaat via de Oude Maas, Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg en arriveert om 23.00 uur bij Hoek van Holland. Daarna gaat de vaartocht over de Noordzee richting IJmuiden.

Op zondag 20 maart om 13.00 uur komt het transport aan bij de pieren van IJmuiden. Rond 14.00 uur wordt het transport geschut door de Noordersluis. Het schutten neemt ongeveer 3 uur in beslag. De verwachting is dat het eerste element om 23.00 uur bij de Coenhaven in Amsterdam aankomt. Het indraaien en het afmeren van het eerste element duurt ongeveer 3 uur.

Dat betekent dat het element op maandag 21 maart omstreeks 02.00 uur op zijn plek ligt. De Coenhaven is de tijdelijke parkeerplaats voor de vier elementen. Tijdens het transport drijft het tunnelelement op of net boven de waterspiegel. Het transport van alle elementen met een afmeting van 178 meter lang, 30 meter breed en 8,5 meter hoog gebeurt op dezelfde wijze.

De werkzaamheden voor de bouw van de Tweede Coentunnel worden uitgevoerd door Coentunnel Company, een combinatie van Dura Vermeer, Arcadis, BESIX, CFE, Dredging International, TBI Bouw en Vinci.
---