Amnesty International

PERSBERICHT
PEN NEDERLAND EN AMNESTY INTERNATIONAL

15 maart 2011

Voorleesactie PEN Nederland en Amnesty International voor Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo op Boekenweekzondag

Op Boekenweekzondag (20 maart) vragen PEN Nederland en Amnesty International aandacht voor de gedetineerde Chinese Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Liu Xiaobo. In de bibliotheek van Utrecht leest Alexis de Roode van het Utrechts Dichtersgilde Liu's gedicht 'Je wacht op mij met 't stof' voor tijdens een bijeenkomst met schrijvers Bettine Vriesekoop en Kluun. Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, zal het gedicht daarna aanbieden aan de schrijvers Kluun, Bettine Vriesekoop en presentator/auteur Karin Giphart. Amnesty International vraagt de Chinese regering Liu Xiaobo onmiddelijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Het gedicht van Liu Xiaobo wordt diezelfde dag wereldwijd in meer dan zeventig steden voorgedragen uit protest tegen de gevangenschap van Liu en van tientallen andere gedetineerde Chinese schrijvers en dichters. Zij zitten gevangen vanwege hun geweldloze oproep tot meer democratische vrijheden en respect voor mensenrechten in China. Ook in Nederland wordt op diverse literaire podia een Chinees gedicht voorgelezen, zoals tijdens het Boekenfestival in Deventer.

Amnesty International en PEN Nederland hebben in een gezamenlijk brief zo'n 400 Nederlandse schrijvers, dichters en essayisten verzocht de komende maanden actie te voeren voor vervolgde schrijvers in China.

Achtergrondinformatie
Op 10 december 2010 ontving Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede 'voor zijn lange en vreedzame strijd voor fundamentele mensenrechten in China.' Liu heeft de prijs opgedragen 'aan allen die hun leven hebben opgeofferd aan de vreedzame strijd voor vrede, democratie en vrijheid.' Liu Xiaobo kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen omdat hij tot een celstraf van elf jaar is veroordeeld vanwege het 'aanzetten tot staatsondermijning.' Liu werd eind 2008 voor de derde keer in zijn leven gearresteerd. Een jaar later werd hij veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf, na een proces dat slechts 2 uur duurde.

De literatuurwetenschapper, dichter, mensenrechtenactivist en voormalig voorzitter van de Chinese afdeling van schrijversvereniging PEN was verbonden aan de Beijing Normal University en ook buiten China werkzaam aan verscheidene universiteiten, onder meer in Oslo, Hawaï en New York. In het voorjaar van 1989 speelde een cruciale rol bij de pro-democratische beweging. Tijdens de opstand op het Tiananmenplein ging hij in hongerstaking om de studenten te steunen en voorkwam veel bloedvergieten door zijn oproep tot geweldloosheid aan de studenten.

Liu Xiaobo is een van de initiatiefnemers van Charta 08, een manifest dat op 10 december 2008 werd gepubliceerd en waarin gepleit wordt voor meer democratische vrijheden en respect voor mensenrechten in China. Charta 08 betoogt onder meer: 'Vrijheid is de kern van alle universele rechten, waaronder die op vrijheid van meningsuiting, publicatie, geloof, vereniging, vergadering en beweging. Mensenrechten worden niet toegekend door de staat, ze zijn rechten die iedereen geniet vanaf de geboorte. Democratie betekent dat de overheid wordt gekozen door het volk.' De oproep is inmiddels door meer dan 10.000 mensen in CHina ondertekend.

Actie voor vervolgde Chinese schrijvers
Deze actie is de start van een reeks acties die Amnesty International organiseert in de aanloop naar de Beijing Book Fair (31 augustus - 4 september), waar Nederland gastland is. Dit betekent dat de Nederlandse literatuur centraal staat, met lezingen en ontmoetingen tussen schrijvers en uitgevers. Enkele van de bekendste Chinese schrijvers (Liu Xiaobo, Ma Jian, Bei Dao, Jung Chang) zullen daar niet vertegenwoordigd zijn - ze zitten gevangen of zijn in ballingschap. Amnesty voert de komende maanden actie (onder meer op Pinkpop en Lowlands) voor Chinese schrijvers die ernstig worden beperkt in hun recht op vrijheid van meningsuiting, een recht dat ook in de Chinese grondwet is vastgelegd.

De censuur in China is veelomvattend. Chinese schrijvers kunnen alleen na voorafgaande toestemming publiceren. Veel auteurs zijn gearresteerd, in de ban gedaan of naar het buitenland uitgeweken. Buitenlandse literatuur en tijdschriften zijn veelal niet of alleen in gecensureerde uitgave verkrijgbaar. Chinezen hebben geen toegang tot de websites van de New York Times of Amnesty International.

World Wide Readings
Sinds 2006 worden de WorldWide Readings gehouden waarbij een vervolgde schrijver, dichter of journalist centraal staat. Zo zijn onder meer de vermoorde journaliste Anna Politkovskaja, die kritisch stond tegenover Poetin, de Chinese dichter Lu Xun, die het reactionaire beleid van de Guomindang onder Chiang Kai-Shek kritiseerde, en de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish herdacht.




Amnesty International