D66

zaterdag 19 maart 2011

Sophie in 't Veld wint Secularist of the Year Award

Europarlementslid Sophie in 't Veld is Secularist of the Year geworden.

Vandaag overhandigt de Britse National Secular Society haar in Londen de prestigieuze Irwin-prijs, vanwege haar tomeloze inzet op het gebied van secularisme in de politiek.

Zeer vereerd

Als voorzitter van het Europees Parlement Platform voor Secularisme in de Politiek zet In 't Veld zich in om de seculiere stem binnen de Europese politiek duidelijk hoorbaar te maken. In 't Veld: 'Ik voel me zeer vereerd met deze prijs. Ik zie het als een grote aanmoediging om verder te gaan met mijn strijd voor de scheiding van kerk en staat in Europa.'

Uitspraak van Hof in Straatsburg

In 't Veld ontvangt de prijs een dag na de uitspraak van het Hof in Straatsburg, waarmee de verplichte aanwezigheid van religieuze symbolen in publieke scholen wordt toegestaan. `Deze uitspraak maakt duidelijk dat mensen die zich inzetten voor de scheiding tussen kerk en staat samen de seculiere stem in Europa hoorbaar moeten maken. Hoewel de ledenaantallen van kerken steeds verder teruglopen, blijft hun greep op publieke instellingen onverminderd en onevenredig sterk', aldus In 't Veld.

EU nog steeds niet volledig seculier

Volgens In 't Veld is het belangrijk dat ook de seculiere stem wordt gehoord in de Europese politiek. Op tal van terreinen hebben - met name conservatieve - religieuze groeperingen steeds meer invloed, zoals bijvoorbeeld op homorechten, vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting, gezondheidszorg of wetenschappelijk onderzoek. Allemaal terreinen waarop ook EU beleid wordt gemaakt. In 't Veld: "Maar ook in Nederland zie je de invloed van religie op politiek. Denk aan de afspraken tussen de kleine christelijke SGP en het VVD-CDA kabinet over de winkeltijdenwet en de abortuswet."

Eerdere winnaars

De Irwin-prijs wordt uitgereikt aan mensen die vanuit verschillende vakgebieden van grote betekenis zijn geweest voor het secularisme in de wereld. Eerder won de Britse hoogleraar Steve Jones de prijs voor zijn werk over de evolutietheorie; Maryam Namazie voor haar weerstand tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran; en de Britse politici Evan Harris en Lord Avebury voor hun inzet voor afschaffing van de godslasteringwet. 'Dat ik me met deze prijs mag voegen bij de indrukwekkende rij van eerdere winnaars, zie ik als een enorme eer', aldus In 't Veld.

Kijk hier voor meer informatie over de National Secular Society.

Voor meer informatie over het Europees Parlement Platform voor Secularisme in de Politiek klik dan hier.