D66

zaterdag 19 maart 2011

Opheldering over eigen koers Nederland doorgifte bankgegevens

D66 wil opheldering over het artikel in NRC Handelsblad van zaterdag 19 maart 2011 waaruit blijkt dat Nederland al jarenlang op grote schaal bankgegevens van Europese burgers aan de VS verstrekt.

Geeft Nederland op eigen houtje gegevens aan de VS?

Vorig jaar heeft het Europees Parlement ingestemd met het akkoord over de uitwisseling van bankgegevens aan de VS, in de volksmond SWIFT-akkoord genoemd. Dit EU akkoord zou volgens Europarlementslid Sophie in 't Veld betekenen dat een lidstaat niet meer zelfstandig financiële data kan doorgeven. Ze is dan ook verbijsterd over het onderzoek van NRC: "Als dit waar is dan geeft Nederland op eigen houtje gevoelige betalinggegevens van Europese burgers door aan de VS." Ze wil snel weten of de Europese Commissie van de gang van zaken op de hoogte is.

Locatie SWIFT in Nederland verzwegen

Officieel is SWIFT, het bedrijf dat voor grensoverschrijdende betalingen zorgt, gevestigd in België. Nu pas blijkt dat het operationele deel van het bedrijf in Nederland zit. D66-Kamerlid Wouter Koolmees: "Ik wil van het kabinet weten of het klopt dat Nederland financiële gegevens van Nederlanders, maar ook bijvoorbeeld van Belgen en Fransen, in strijd met bestaande wetten en verdragen doorgeeft aan Amerikaanse geheime diensten. Als D66'er vind ik dat de overheid het goede voorbeeld moet geven en zich aan de wet moet houden." D66 in de Tweede Kamer heeft hierover inmiddels vragen gesteld aan de ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Jan Kees de Jager van Financiën.

Onderzoek EC naar toegang privacygevoelige gegevens

Juist deze week startte de Europese Commissie na lang aandringen een onderzoek naar andere bilaterale overeenkomsten tussen EU Lidstaten en de VS over toegang tot diverse databestanden, zoals DNA of vingerafdrukken. D66 stelde hierover herhaaldelijk vragen in de Tweede Kamer en Europees Parlement. In 't Veld: "Ik hoop dat er nu eindelijk duidelijkheid komt over de schimmige bilaterale akkoorden. De VS eisen toegang tot gevoelige Europese gegevens, in ruil voor visumvrijstelling voor reizen naar de VS. De regeringen houden dit 't liefst voor zich. D66 is dan ook blij dat de Commissie de zaak gaat onderzoeken."