Even de week doornemen met Prins Constantijn

31/01/2011 10:49

WerkenbijdeEU.nl

Even de week doornemen met Prins Constantijn

Jonge academici starten hun internationale carrière tijdens tweedaagse trip in Brussel

Op 20 januari vertrokken tien jonge Nederlandse academici naar Brussel voor een tweedaagse VIPTRIP, georganiseerd door WerkenbijdeEU.nl. Na een pittige selectieprocedure kregen deze aspirant EU-trainees de kans om zich onder te dompelen in de internationale werkomgeving van de EU. Naast werkbezoeken aan de EU-instellingen, een netwerkborrel en een powerlunch, brachten zij een bezoek aan het Kabinet van Neelie Kroes, waar ze ontvangen werden door Prins Constantijn, zélf oud-trainee: "Nederlanders hebben veel concurrentie uit de nieuwe lidstaten. Als je het echt wilt, moet je dus hard knokken voor een baan bij de EU."

Brugse maffia

Prins Constantijn, zelf ooit begonnen als trainee en nu werkzaam bij het Kabinet van Neelie Kroes, vertelt over zijn ervaringen bij de EU. "Het mooie aan mijn werk is dat we bovenop de actuele ontwikkelingen zitten, aan de top van de piramide, en dat we invloed kunnen uitoefenen op concreet beleid." In de praktijk is werken bij het Kabinet van een Eurocommissaris heel divers, zoals blijkt wanneer de prins met zijn gasten door zijn werkweek wandelt. Maandag vloog hij naar Washington om te praten met de 'chief officer' van president Obama over E-Health, woensdag begeleidde hij Kroes voor een speech op een Slimme Zorg conferentie in Brabant. Daarnaast is het veel stukken schrijven en vergaderen, ook tijdens de lunch.

Gouden tips voor een Europese carrière heeft Constantijn ook. Allereerst moet je ook eens buiten Brussel kijken wat daar te leren valt: te lang in Brussel blijven hangen is "ongezond voor de geest." Daarnaast is er de Brugge- en Bologna-maffia: alumni van het Collège d'Europe en Johns Hopkins die sneller dan anderen hun weg vinden in Brussel. Een jaartje in een van beide steden vergroot je kansen aanzienlijk, vooral met het oog op de pittige concurrentie met toptalenten uit de nieuwe lidstaten, aldus de prins.

Alle informatie ligt op straat

Maar ook zonder zo'n prestigieuze vooropleiding kun je goed terechtkomen in Brussel, zolang je maar investeert in een sterk netwerk. Tijdens de verschillende werkbezoeken, een goedbezochte netwerkborrel en een efficiënte powerlunch konden de deelnemers aan de trip zelf in gesprek gaan met Nederlandse EU-ambtenaren. Immers, "in Brussel ligt alle informatie op straat, zolang je de juiste mensen kent," aldus een van de ambtenaren.

De toekomstige trainees hadden dit goed in hun oren geknoopt en waren aangenaam verrast: "Netwerken hoeft geheel niet samen te gaan met jezelf opdringen. De EU-ambtenaren waren minstens zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen en dachten graag mee over onze sollicitatieplannen. En visitekaartjes, die werden rondgedeeld als biertjes op een geslaagde studentenborrel, daar hoefde je geen moeite voor te doen."

Werken bij de EU? De Nederlandse overheid helpt

De Nederlandse overheid streeft naar een zo krachtig mogelijke positie van Nederland in Europa. Daarom is afgelopen jaar een unieke wervingscampagne gestart om jonge, getalenteerde academici warm te maken voor een Europese carrière. Door middel van online videosollicitaties konden zij meedingen naar een tweedaagse VIPTRIP naar Brussel. De deelnemers hebben verslag gedaan van hun ervaringen in Brussel met blogposts en korte filmpjes op WerkenbijdeEU.nl.

Op 19 maart organiseert WerkenbijdeEU in Utrecht een Meet & Greet voor studenten en young professionals die graag het EU-concours willen doorlopen, de selectieprocedure voor vaste banen bij de EU.





www.werkenbijdeEU.nl