GroenLinks Breda

Gedeeltelijke sloop Heilig Hartkerk onacceptabel

Vrijdag 18 maart 2011, 18:09u - Selçuk Akinci


De Heilig Hartkerk aan de Bredase Baronielaan moet in zijn geheel worden gerestaureerd. Dat zeggen Selçuk Akinci en Piet Hein Scheltens van de GroenLinks-fractie. Eventuele sloop van het middenschip is wat hen betreft 'volstrekt onacceptabel'.

De Rechtbank van Breda heeft gisteren besloten dat de huidige bewoners van de Heilig Hartkerk in Breda de kerk moeten verlaten. Daarmee is de weg vrij voor aanvang van de restauratiewerkzaamheden. Wat Akinci en Scheltens betreft moet eigenaar SWN dan ook direct beginnen met het uitvoeren van de eerste fase van de restauratie van de kerk, in dit geval de toren en het voorportaal.

Middenschip
Totnogtoe heeft eigenaar SWN aangegeven in de tweede fase het middenschip van de kerk te willen slopen om ruimte te maken voor nieuwbouw van appartementen. "Voor GroenLinks is dit volstrekt onacceptabel", zeggen Akinci en Scheltens. Een zelfde plan heeft de vorige eigenaar, de Ouwehand Bouw Groep, jaren geleden ook al ingediend, zonder dat hier subsidie voor beschikbaar was. SWN krijgt wel subsidie. Deze is wat de GroenLinks-raadsleden betreft bedoeld voor de restauratie van de gehele kerk, die ook in zijn geheel tot Rijksmonument is benoemd". Akinci en Scheltens: "De `tweede fase' betekent voor ons dan ook niets anders dan afronding van de restauratie van het gehele kerkgebouw, inclusief middenschip, zijbeuken, kruising, transept, apsis, priesterkoor, doksaal, kooromgang en de glas-in-loodramen van Collet."

Handhaving
In de laatste rechtsgang hebben de bewoners van de kerk aangegeven te vrezen dat SWN bij de uitvoering van de eerste fase van de restauratiewerkzaamheden echter wel degelijk ingrepen zal doen of nalaten die de restauratie van de rest van de kerk bemoeilijken of onmogelijk zullen maken. GroenLinks is van mening dat er keiharde garanties moeten worden afgegeven dat tijdens fase één niet bedoeld of onbedoeld ingrepen worden gepleegd dan wel nagelaten die restauratie van het gehele gebouw bemoeilijken of onmogelijk maken.

Akinci en Scheltens vragen het college om intensief te controleren op de restauratiewerkzaamheden. Daarnaast willen zij dat er sancties worden getroffen tegen de eigenaar als er onverhoopt toch schade aan het Rijksmonument wordt toegebracht.