Gemeente Tilburg

Tilburg breidt regeling starterslening uit

College vraagt geld voor 120 extra leningen en wil versoepeling criteria

Om de komende periode leningen te kunnen blijven uitgeven aan starters op de woningmarkt, wil het college de regeling voor startersleningen verruimen. Zij stelt de raad voor om hiervoor 0,6 miljoen euro extra in te zetten, waarmee zij 120 leningen kan uitgeven. Ook wordt de raad voorgesteld om de criteria voor de lening te versoepelen. Het college heeft verder de maximale koopprijzen van de woningen waarvoor een lening wordt aangevraagd, verhoogd.

Wethouder Berend de Vries van Wonen: "We vinden het belangrijk om starters op de koopwoningmarkt in Tilburg te blijven ondersteunen. Zij geven verkopende eigenaren weer de kans om door te stromen. Deze beweging is hard nodig in de huidige woningmarkt. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren meer goedkope koopwoningen gebouwd dan eerder voorzien. Door de extra subsidie die we hiervoor van de Provincie krijgen, kunnen we de startersregeling in stand houden."

120 extra leningen
De 0,6 miljoen euro is afkomstig van een subsidie van de provincie voor de bouw van goedkope koopwoningen. Met dit extra budget kan de gemeente het wegvallen van de subsidie van de provincie van 25% per lening compenseren. Deze subsidie valt uiterlijk 1 april 2011 weg. Als de 0,6 miljoen euro voor de 120 extra leningen niet ter beschikking komt, dan zijn er voor dit jaar nog 45 leningen te verstrekken. De leningen die dit jaar 'overblijven' worden doorgezet naar volgend jaar.

Criteria
Bij de aanvang van de regeling voor startersleningen (begin 2009) was de woningmarkt nog redelijk goed. Het beperkte budget was bedoeld voor mensen die al in Tilburg wonen en die voor het eerst een woning kopen. Het college wil nu ook mensen die in Tilburg willen gaan wonen, helpen bij de aanschaf van een woning. Ook wil zij de regeling uitbreiden naar mensen die in het verleden al een woning hadden maar door omstandigheden nu weer huren. Om in aanmerking te komen voor de lening moeten zij, net als alle starters, zonder starterslening niet in staat zijn om een woning te kopen.

Maximale koopprijs
Door de jaarlijkse (regionale) indexering van de financieringscategorieën is het niveau van goedkope koopwoningen verhoogd van ¤ 175.000,- naar ¤ 185.000,-. Het college heeft de maximale koopprijs waarvoor men in aanmerking komt voor een starterslening daarop aangepast; voor nieuwbouwwoningen naar ¤ 185.000,- en bestaande koopwoningen naar ¤ 178.392,-. De wervingskosten (koopprijs incl. 12 % kosten koper/8% vrij op naam) bedragen in beide gevallen dan maximaal ¤ 199.800,-. In Berkel-Enschot en Udenhout gold en geldt een andere regeling. De verwervingskosten voor een woning zijn hier nu maximaal ¤ 265.000,-

Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit (met uitzondering van het besluit tot verhoging van de maximale koopprijzen). Het ontwerpbesluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Fysiek op 4 april en aan de raad op 11 april 2011.