Woonbond



17-03-2011 Donner eist naleving asbestprotocol

Corporaties moeten huurders informeren over de aanwezigheid van asbest in woningen. Minister Donner praat volgende week met de koepel van woningcorporaties Aedes over missers in de naleving van het asbestprotocol. Dit kondigde hij afgelopen dinsdag aan tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer.

In de Amersfoortse wijk Jeruzalem was woningcorporatie De Alliantie nalatig met het informeren van huurders. Bovendien werd er uit kostenoverwegingen niet op tijd gesaneerd.

Asbestverwijdering Het PVV-kamerlid Lucassen greep deze kwestie aan om van de minister te eisen dat alle verhuurders verplicht worden om de aanwezigheid van asbest te inventariseren, en om het aan huurders te melden als er inderdaad asbest in hun woning aanwezig is.

Zorg- en meldplicht voor corporaties

In zijn reactie vertelde Donner 'onaangenaam getroffen' te zijn door de asbestkwestie in Amersfoort. Hij wees er op dat er een protocol bestaat, waar alle corporaties die aangesloten zijn bij koepelorganisatie Aedes zich aan moeten houden. Donner wees er ook op dat elke corporatie een zorg- en meldplicht heeft. Op grond daarvan had De Alliantie de huurders onmiddellijk moeten inlichten.

Asbestprotocol niet overal nageleefd

Dat het asbestprotocol niet overal serieus wordt genomen viel vorige week in het Algemeen Dagblad te lezen. Op basis van een inventarisatie onder asbestinspectie- en saneringsbedrijven, komt het AD tot de conclusie dat niet alle woningcorporaties hun huurders waarschuwen voor de aanwezigheid van asbest in woningen. Daardoor kunnen huurders tijdens het klussen aan de woning gevaren lopen waar ze zich niet bewust van zijn. 'Onwetende mensen zagen kattenluikjes in asbestpanelen of schuren asbesthoudende kozijnen om ze te kunnen schilderen,' zegt een woordvoerder van de vakvereniging voor asbestinspectiebedrijven in het AD. Inspectiebedrijven zouden dat `meerdere keren per week' aantreffen.

Vooral kleine corporaties nalatig

In het AD komt ook de specialist in asbestregels Eva Engel aan het woord. Volgens Engel zijn het vooral de kleinere corporaties die het laten afweten wat informatie over asbest betreft. Zij zouden over onvoldoende kennis en middelen beschikken om een goed asbestbeleid uit te voeren.