Rechtbank Arnhem


Vrachtautochauffeur veroordeeld wegens veroorzaken dodelijk verkeersongeval

Arnhem, 18 maart - De rechtbank Arnhem heeft vandaag een 42-jarige man uit Reek (Br.) veroordeeld wegens het veroorzaken door zijn schuld van een dodelijk verkeersongeval op 13 februari 2009 in Tuil, gemeente Neerijnen.

Op die datum week hij als vrachtautochauffeur af van zijn rechte weg op de Graaf Reinaldweg en reed daarbij over een middengeleider. Een 12-jarige jongen die met zijn fiets op die middengeleider stond te wachten, werd door de vrachtauto aangereden en kwam daarbij om het leven. De chauffeur heeft steeds aangegeven dat hij zich tijdens het rijden lichamelijk slecht voelde en dat hij vlak voor het ongeval vermoedelijk een black-out had.

De rechtbank oordeelt op basis van deskundigenverklaringen dat onvoldoende aannemelijk is dat de chauffeur inderdaad een black-out heeft gehad. Wel gaat de rechtbank ervan uit dat de chauffeur zich onwel voelde door steken in de borst. Daarover overweegt de rechtbank echter dat de chauffeur onder die omstandigheden een verwijtbaar verkeerde keuze heeft gemaakt door te blijven doorrijden in plaats van de vrachtauto tot stilstand te brengen.

De rechtbank neemt daarbij in overweging dat een vrachtauto die niet volledig onder controle van de chauffeur is, een zeer gevaarlijk object in het verkeer vormt. Daarom rust in zijn algemeenheid op vrachtautochauffeurs een zware verantwoordelijkheid om vóór alles zorg te dragen voor de veiligheid van overige verkeersdeelnemers. Dat geldt ook in dit geval.

Bij de strafmaat overweegt de rechtbank dat in beginsel een onvoorwaardelijke rijontzegging van langere duur op zijn plaats zou zijn. Maar de rechtbank houdt in aanzienlijke mate ermee rekening dat de chauffeur, die geen strafblad heeft, een grote betrokkenheid is blijven tonen bij de familie van de omgekomen jongen en dat hij ten gevolge van dit ongeval ongeveer een jaar lang zijn werk niet heeft kunnen uitoefenen.

De rechtbank veroordeelt hem daarom tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar met een proeftijd van twee jaar.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 18 maart 2011 Naar boven