CDA


Ormel: No-drive zone rond Benghazi
donderdag 17 maart 2011
Deze week komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeen om te spreken over de ontwikkelingen in de rest van de wereld. In de aanloop hier naar toe sprak de minister met de buitenlandspecialisten in de Tweede Kamer. Namens het CDA voerde Henk Jan Ormel het woord. Ormel begon zijn inbreng met het betuigen van zijn medeleven voor de slachtoffers van de aardbeving in Japan. Maar een ander zeer belangrijk agendapunt van de Raad is de situatie in Libië. âDaar kan en moet de EU een rol spelenâ, aldus Ormel.
Ormel betreurt dat de Europese Unie tot nu toe geen eenduidig signaal heeft afgegeven richting Libië. âDe EU is hopeloos verdeeld. Zo heeft Frankrijk op eigen houtje de Nationale Libische Raad erkend. Zulke acties maken het samen optrekken zeer lastig. Die verdeeldheid is beschamendâ. Ormel riep de minister daarom met klem op om de EU als een geheel in dit dossier op te laten trekken/ te laten opereren. Â
Ormel uitte ook grote zorgen nu Khadaffi de macht langzamerhand weer terug lijkt te pakken. âIk maak mij grote zorgen om de stad Benghazi. Daar zitten veel tegenstanders van het Khadaffi-regime en de stad dreigt omsingeld te worden. De zoon van Khadaffi noemt de opstandelingen ratten en er is een risico dat Khadaffi daar een slachting onder de bevolking aan gaat richtenâ. Ormel riep minister Rosenthal daarom op om zich achter Frankrijk en Groot-Brittanië te scharen, die pleiten voor een no-drive-zone. âZo kan Khadaffi belemmerd worden om een slachting onder zijn eigen bevolking aan te richtenâ. Minister Rosenthal beloofde zich in te zullen zetten voor een sterker optreden van de EU als geheel.
Â