Trefwoorden: inflammatoire darmziekte, voeding, calcium
Promotie mw. Marloes A.A. Schepens
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. R.-J.M. Brummer; co-promotor: dr. I.M.J.
Bovee-Oudenhoven.
Titel: "Nutritional Modulation of Intestinal Inflammation"
Vrijdag 18 maart 2011, 12.00 uur
Miljoenen mensen wereldwijd lijden aan een chronische ontsteking van
het maag-darmkanaal (inflammatoire darmziekte: ziekte van Crohn &
colitis ulcerosa). In dit proefschrift is onderzocht of bepaalde
voedingsstoffen de darmontsteking kunnen beïnvloeden. De belangrijkste
bevinding is dat toevoeging van calcium aan voeding de darmontsteking
in ratten kan verminderen. Calcium remt de diarree, verlaagt de
darmdoorlaatbaarheid en verlicht een aantal ontstekingsprocessen in de
darmwand van de ratten. Mogelijk speelt beïnvloeding van de
darmslijmlaag en darmbacteriën een rol in dit beschermende effect van
calcium. Aangezien dezelfde mechanismen ook bij de mens kunnen werken,
zijn calciumsupplementen hiermee veelbelovend als aanvullende therapie
voor patiënten met een chronische darmontsteking.
Het promotieonderzoek is uitgevoerd onder de vlag van TI Food and
Nutrition.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University