Slechts 2 op 10 Vlaamse werknemers volgen opleidingen om beter te worden in hun vak

17/03/2011 16:02

formation.be / opleidingen.be

Enquête: slechts 2 op 10 Vlaamse werknemers volgen opleidingen om beter te worden in hun vak

Terwijl 6 op 10 Franstalige werknemers kiezen voor een opleiding

Slechts 2 Nederlandstalige werknemers op 10 nemen deel aan opleidingen die door hun werkgevers georganiseerd worden. Deze opleidingen vinden voornamelijk plaats op de werkplek zelf en zijn er vooral op gericht de praktijk van het werk te verbeteren. In Wallonië daarentegen volgen 6 van de 10 respondenten dit soort van opleiding. In Vlaanderen wil meer dan 37% dit wel volgen (tegen 28,5% in Wallonië en 29,6% in Brussel). Opmerkelijk: bijna één Vlaming op drie wil niet aan opleidingen deelnemen. Bij de Franstaligen daalt dit cijfer tot één op vijf. Deze enquête toont dus de verschillen aan tussen Noord en Zuid op het vlak van opleidingen van werknemers. Terwijl men in Vlaanderen (en in zekere mate in Brussel) meer kiest voor extra-professionele opleidingen die voornamelijk gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, zoekt men in Wallonië vooral naar opleidingen die verbonden zijn aan het verbeteren van de professionele praktijk. Dat blijkt uit een enquête van Belga/IVOX die van 10 tot 14 maart bij een representatieve groep van 500 respondenten werd georganiseerd. Opdrachtgever was de portaalsite www.opleidingen.be.

Beter worden in zijn vak

15% van de Vlaamse werknemers volgt opleidingen die door hun werkgevers op de werkplek worden georganiseerd, terwijl 42% van de Waalse werknemers en 39% van de Brusselse werknemers opleidingen volgen. Bovendien volgen 18% van de Walen en 21% van de Brusselaars externe opleidingen die door hun werkgevers worden georganiseerd. In het algemeen - voor 75% van de respondenten in de Franstalige Gemeenschap - gaat het om interne en externe opleidingen die erop gericht zijn hun vak beter te beheersen.

In tweede positie volgen de opleidingen die gericht zijn op het leren van verwante beroepen van het eigen vak. Die vertegenwoordigen 20% van de opleidingen of opleidingswensen van de Vlaamse werknemers, tegenover bijna 30% van de Brusselse werknemers, en 23,5% van die van de Waalse werknemers.

Minder dan 20% van de ondervraagde werknemers, ongeacht de taal, volgen opleidingen om een nieuw vak te leren: met 18% van de opleidingen of gewenste opleidingen is de wens voor radicale verandering vooral in Brussel vertegenwoordigd.

Het is ook in Brussel dat men de grootste proportie werknemers vindt die een opleiding volgen of willen volgen die niet verbonden is met hun professionele activiteiten. In Brussel gaat het om bijna één werknemer op drie, of 29,6%. In Vlaanderen geeft bijna één werknemer op vier (24,3%) aan een opleiding te (willen) volgen voor extraprofessionele activiteiten. Bij de Waalse werknemers is dit slechts 17,3%.

Het leren van een taal: Vlamingen en Walen rug aan rug

In Brussel spant het leren van talen duidelijk de troon. 43% van de ondervraagden volgen een taalopleiding. In Vlaanderen is dit 11,1% en in Wallonië 10,4%.

In Vlaanderen vallen de opleidingen van het type 'andere' in de smaak van 28,7% van de ondervraagden. Persoonlijke ontwikkeling/coaching volgt in tweede positie, met 15,2% van de gevolgde opleidingen. Boekhouding en financiën behalen de derde plaats met 11,5% (net zoals in Wallonië) tegen 14,7% bij de Brusselaars. Veiligheid en preventie (8,2%) tenslotte komen op de vierde plaats, tegenover 16,4% bij de Walen.

In Wallonië staan opleidingen op het vlak van informatica (24,4% van de ondervraagden) en burotica (24,4 % van de ondervraagden) op de eerste plaats. Net zoals in Brussel (19%) komen opleidingen die te maken hebben met kwaliteit in Wallonië (12,6%) op de derde plaats, net na veiligheid en preventie (16,4%).

Behoeften op het vlak van opleiding: informatica, talen en persoonlijke ontwikkeling

De Vlaamse werknemers willen opleidingen volgen op het vlak van informatica (1 werknemer op 4, zoals in Wallonië), talen (23% vs. 31% van de Walen en bijna 37% van de Brusselaars). Persoonlijke ontwikkeling/coaching volgt op de derde plaats, met 22,5% in Vlaanderen, 17,6% in Wallonië en 11,3% in Brussel.

In Brussel bestaat de top vier uit opleidingen in human resources management (34,5%), management (27,9%), communicatie (24,1%) en talen.

In Wallonië worden talen (31%) gevolgd door burotica (21,5%). Veiligheid en preventie haalt daar slechts 14,5%.

Opleidingen voor milieuberoepen maken een doorbraak in Brussel (11,8%) en Wallonië (11%).

Rem op de opleidingen: gebrek aan tijd

Het belangrijkste obstakel om een opleiding te volgen is een gebrek aan tijd. Dat is zo voor 6 op de tien Brusselaars, 55,7% van de Vlaamse werknemers en 44,8% van de Waalse werknemers.

Op dit vlak zijn de werknemers die in Brussel werken, het meest kritisch ten opzichte van hun bedrijf: één Brusselse werknemer op twee verwijt zijn werkgever dat hij geen tijd vrijmaakt zodat de werknemer kan deelnemen aan opleidingen. Bijna één op vier verwijt zijn werkgever dat hij hier geen middelen voor vrijmaakt.

23% van de Vlaamse werknemers vindt opleidingen een verlies van tijd, tegen slechts 10% van de Walen en... 0% van de Brusselaars!

Bijna één op drie Waalse werknemers vindt geen gepaste opleiding en één op vijf vindt de opleidingen te duur.

De juiste opleiding vinden: www.opleidingen.be

10% van de werknemers die in Vlaanderen werken vinden geen opleidingen die aan hun behoeften voldoen, in Wallonië is dat 33% van de werknemers en in Brussel is dat bijna 18% van de werknemers. Ondanks de grote inspanningen van de Vlaamse, Waalse en Brusselse overheid (VDAB, Actiris, Orbem en Forem) en de bedrijven, wordt de helft van de opleidingsbehoeften niet ingevuld omdat er geen informatie beschikbaar is.

De portaalsite www.opleidingen.be werd opgericht om aan deze vraag de markt te beantwoorden. De aanbiedingen op het vlak van opleidingen zijn nu beschikbaar op een enkele portaalsite. "Via deze nieuwe portaalsite leren de B2B-spelers uit de opleidingsector elkaar kennen om op die manier efficiënte partnerschappen uit te bouwen", legt Malika Djelassi uit. Zij staat aan de basis van dit project dat sinds februari 2010 online is.

De portaalsite biedt diensten voor alle spelers van de opleidingsmarkt (communicatie, informatica/ informatiesystemen, burotica/internet, persoonlijke ontwikkeling/coaching, marketing/sales, management/directie, human resources/personeel, talen, boekhouding/finance/administratie, recht/fiscaliteit, aankoop,...).

"Vandaag willen we een stap verder gaan door opleidingsorganisaties, hr-directies, mensen die freelance opleidingen geven of freelance consultants zijn, dichter bij elkaar te brengen. Op die manier wordt de markt van de bedrijfsopleidingen dynamischer", gaat Paul de Groeve verder.

Voor hr-directies is het belang van opleidingen.be duidelijk. De tool 'inschrijvingen' van www.opleidingen.be vergemakkelijkt de zaak en maakt het mogelijk in recordtijd de aanbiedingen te vergelijken. Tot vandaag communiceerden hr-directies weinig over hun onmiddellijke behoeften gezien opleidingsorganisaties slechts beperkte toegang hadden tot de behoeften van de bedrijven. Via het kenniscentrum van opleidingen.be kan men ook specifieke hr-documenten raadplegen.

Een andere originele tool is de 'Last minute'. Hier vindt men een selectie opleidingen met korting (10%, 15%, 20%, 25%,...). De Franstalige versie van de site is bereikbaar via www.formation.be.

De portaalsite www.opleidingen.be biedt een catalogus met meer dan 3.000 gedetailleerde opleidingsprogramma's. Zodat iedereen zijn gading kan vinden...

Meer weten?

Opleidingen.be

Tel.: 02 381 00 42 - Fax: 02 345 15 65

E-mail: info@opleidingen.be

www.opleidingen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel