Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 6 vrijdag 18 maart 2011


* Een jaar raadslid. En, bevalt het?
Ruim een jaar geleden, op 3 maart 2010, werd een nieuwe gemeenteraad gekozen. Vele nieuwkomers begonnen aan vier jaar raadslidmaatschap. Wat zijn hun ervaringen na een jaar? Wat viel tegen, wat mee? Is het werk te combineren met werk en/of gezin? VNG Magazine maakte een rondgang langs een aantal raadsleden in den lande.


* De fijne kneepjes van het oppositie voeren
De meeste partijen verkiezen collegedeelname boven de oppositiebanken. Maar ook buiten het college van B en W kunnen zij veel bereiken, zegt Josien van Cappelle, D66-fractievoorzitter in Capelle aan den IJssel en ervaren oppositievoerder. Haar devies: hard op de inhoud, zacht op de persoon.


* Dilemma's in leerlingenvervoer
De een zet toerbussen in met begeleiding, de ander zweert bij kleinschalige taxibusjes met deskundige chauffeurs en weer anderen stimuleren het gebruik van openbaar vervoer. De invulling van leerlingenvervoer verschilt van gemeente tot gemeente. Toch zijn de dilemma's overal dezelfde. Hoe krijgen we kwaliteitsvervoer op maat zonder buitenproportionele kosten?


* Wat telt: afkomst of omstandigheden?
Het Rotterdamse stadsdeel Charlois is na zeven jaar etnische registratie van ontspoorde jongeren teruggefloten door de Commissie Bescherming Persoonsgegeven(CBP). Registratie is tegen de wet. Een voor- en een tegenstander spreken zich uit.


* 'Gemeenten kunnen miljard besparen'
Gemeenten kunnen 1,1 miljard euro besparen in hun organisatie, zo blijkt uit onderzoek in 171 gemeenten: 740 miljoen euro op inkoop en contracten en 370 miljoen euro door verbetering van het management en van processen.


* Moratorium schuldhulp nog niet zeker
De Tweede Kamer besluit binnenkort of er een wettelijk moratorium voor schuldhulpverlening moet komen. Er zijn verschillende amendementen voor gemaakt. Staatssecretaris Paul de Krom van SZW is er niet voor.


* Utrechtse wietkwekerij maakt geen kans
Het plan van de gemeente Utrecht om toe te staan dat een wietkwekerij de coffeeshops in de Domstad bevoorraadt, is door justitieminister Ivo Opstelten afgeschoten.


* Donner: geen onderscheid weigerende trouwambtenaren Minister Piet Hein Donner (BZK) ziet geen reden waarom de ene buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wel een beroep zou mogen doen op gewetensbezwaren tegen het trouwen van homostellen, en de andere niet.


* Bedreigd? Partij kan niets doen
Politieke partijen staan met lege handen, als het om concrete ondersteuning voor bedreigde partijgenoten gaat. Zij hebben zelf vaak niet de middelen om er iets tegen te ondernemen.

*VNG Nieuws
De Achterhoek borrelt en bruist
'Gezonde gemeenten, slimme verbindingen.' Dat is het thema van het VNG Jaarcongres 2011 op 7 en 8 juni in de Achterhoek. In de aanloop naar het congres in VNG Nieuws een reeks over de voorbereidingen. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Andries Heidema, voorzitter VNG-commissie Ruimte en Wonen
* Grote opdrachten voor VNG International

* Klantcontactcentrum is welkome vraagbaak

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Wethouder van gemeente Ouderkerk Theo Segers, nodigt Statenleden uit om ook na de verkiezingen het veld in te gaan.
* Politicoloog André Krouwel over de grote opkomst bij de Statenverkiezingen
* Henk Zomerdijk, burgemeester Duiven, vindt dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen op welke terreinen en met welke buren ze gaan samenwerken. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 7, special Overheid & ICT, verschijnt op 1 april 2011.