Ingezonden persbericht
Persbericht
Nieuwe chef-dirigent Noord Nederlands Orkest
Groningen, 17 maart 2011 - De Engelse dirigent Stefan Asbury (45) is met ingang van concertseizoen 2011-2012 de nieuwe chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Tot en met het seizoen 2014-2015 zal hij het NNO tien weken per seizoen dirigeren.
Asbury volgt Michel Tabachnik op, die van 2004 tot 2011 chef was van het NNO.
De internationaal veelgevraagde Asbury toonde zich bij het NNO een veelzijdig en succesvol dirigent die het orkest tot bijzondere prestaties weet te brengen. De benoeming van de nieuwe chef-dirigent krijgt dan ook vrijwel unanieme steun in het orkest.
De concerten die Asbury dirigeerde bij het NNO werden enthousiast ontvangen door pers en publiek. Dit seizoen dirgeerde hij o.a Schnittke's Negende symfonie, Tsjaikovsky's Vioolconcert met Simone Lamsma en Dvoraks Achtste symfonie en Brahms Vioolconcert. Dit concertseizoen treedt Asbury nog twee keer in Nederland op: 29 april a.s. staat hij voor het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens het Koninginnedagconcert, van 19 t/m 21 mei dirigeert hij het NNO, dan uitgebreid met de Johan Willem Friso Kapel, in het festival On Wings! met stukken van Berlioz en Corigliano.
Asbury verheugt zich op zijn benoeming. Hij wil zich inzetten voor een nog meer geprononceerde positie van het orkest in de Noordelijke gemeenschap, en het Nederlandse culturele leven.
Stefan Asbury
Stefan Asbury is een veelgevraagd dirigent bij grote orkesten, ensembles en wereldwijde festivals. Sinds het seizoen 2007-2008 Asbury is vaste gastdirigent bij het Tapiola Sinfonietta. Hij geeft sinds 1995 les op de faculteit van het Tanglewood Music Center in Boston en was van 1999 tot 2005 mededirecteur van New Music Activities. Op dit moment is Asbury hoofddocent op de dirigentenfaculteit. Van 2001 tot 2005 was Stefan Asbury de chef-dirigent van het Remix Ensemble Casa da Musica Porto. Asbury gaf diverse componisten opdracht werken te schrijven voor dit ensemble die een innovatieve mix zijn van jazz, film en muziektheater. Stefan Asbury geniet van de samenwerking met orkesten zoals met het WDR Keulen, het Frankfurt Radio Symphonie Orkest, het NDR Sinfonieorchester Hamburg, het Seoul Philharmonic, RAI Turijn, het SWR Sinfonieorchester Freiburg/Baden-Baden en het RSO Wien. Hij is regelmatig gastdirigent tijdens festivals zoals het Festival d'Automne, de Münchener Biennale, het Wi
en Modern en de Wiener Festwochen, het Salzburg Festival en de Venice Biennale. Onlangs maakte hij zijn debuut bij het Concertgebouworkest Amsterdam, het Symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk en de Dresden Philharmonie. Tijdens het Perth International Arts Festival 2009 dirigeerde Asbury Adams' A Flowering Tree. Verder dirigeerde hij de operaproductie Jakob Lenz van Rhim tijdens de Wiener Festwochen 2008.
Het Noord Nederlands Orkest is het orkest voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het artistiek beleid van het NNO is eigenzinnig en bijzonder, de programma's van het NNO trekken regelmatig landelijk de aandacht.
Naast een divers en origineel samengesteld symfonisch repertoire biedt het orkest jaarlijks verschillende bijzondere cross-over projecten, van Pink Floyd tot Beatles, van Steve Vai tot Armin van Buuren. Verder organiseert het NNO jaarlijks een componistenfestival rond een moderne componist en een interpretatiefestival in het teken van een gerenomeerde componist als b.v. Mozart, Beethoven en Schubert. Hiermee bereikt het jaarlijks ruim 80.000 bezoekers. Op het gebied van educatie is het Noord Nederlands Orkest pionier: al elf jaar lang organiseert het de succesvolle Pieter Roelf Jeugdconcerten, waarmee het een derde van alle basisschoolleerlingen in het speelgebied bereikt.
Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het 150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diver
se CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.
De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h
et orkest. Daarnaast is Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.
Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.