Media alert
Gebruiker bedrijfssoftware eist steeds meer flexibiliteit
~ UNIT4 voorspelt vijf ERP-trends voor 2011 ~
Sliedrecht, 17 maart 2011 - De ERP-markt zal in 2011 worden gekenmerkt door een groeiende behoefte aan flexibiliteit. Bedrijven moeten steeds sneller inspelen op de kansen en bedreigingen in hun leveringsketen om te overleven.
Voor het gebruik van bedrijfssoftware betekent dit dat er wordt gezocht naar manieren om kosten flexibel te houden en bedrijfssoftware snel en goedkoop in te kunnen zetten. Dit geldt niet alleen voor technische verandering maar in bijzondere ook voor bedrijfsmatige veranderingen. Gebruikers zullen daarom steeds meer op zoek gaan naar software waarmee ze zelfstandig, snel, eenvoudig en tegen lage kosten kunnen inspelen op veranderingen.
Bedrijfssoftwareleverancier UNIT4 heeft vijf voorspellingen voor de ERP-markt in 2011 op een rij gezet.
Geleidelijke overgang naar de cloud
De opkomst van cloud computing brengt veel voordelen met zich mee, maar ook nieuwe uitdagingen. Omdat organisaties (nog) niet altijd volledig kunnen overstappen op Software-as-a-Service, wordt ook gebruik gemaakt van software die lokaal geïnstalleerd is.
Tegelijkertijd is er steeds meer integratie tussen bedrijfsapplicaties en kantoorapplicaties. Om ervoor te zorgen dat deze oplossingen goed worden gekoppeld en gegevens uitwisselbaar zijn, is een hybride vorm van cloud computing nodig. Softwareleveranciers moeten oplossingen zowel in de cloud als on-premise aanbieden om tegemoet te komen aan deze behoefte, door koppelingen mogelijk te maken en een flexibele ondersteuning te bieden.
Daarnaast brengt cloud computing nieuwe beheersvraagstukken met zich mee. Bedrijven hebben de behoefte aan een centraal loket voor het beheren van de IT-omgeving - dat geldt zowel voor lokale applicaties als voor private en public cloud applicaties.
Afrekenmodellen
Een ander gevolg van de opkomst van cloud computing is dat de afrekenmodellen van het gebruik van software voor altijd zijn veranderd. Nu bedrijven de smaak te pakken hebben van het betalen per gebruiker, willen ze deze flexibiliteit niet meer opgeven. Een van de gevolgen van de financiële crisis is dat bedrijven veel waarde zijn gaan hechten aan het flexibiliseren van hun kosten. Softwareleveranciers kunnen hieraan voldoen door afrekenmodellen per gebruiker aan te bieden.
Flexibel leren
De groeiende behoefte aan flexibiliteit heeft ook invloed op producttrainingen. Bedrijven willen geen tijd en geld meer uittrekken om (nieuwe) medewerkers uitgebreide dagtrainingen te laten volgen op locatie, voordat ze bedrijfssoftware kunnen gebruiken. Nieuwe mensen moeten snel inzetbaar zijn en daarom een training kunnen volgen wanneer en waar het ze uitkomt. Door het aanbieden van een e-learning-programma kan deze flexibiliteit worden geboden.
Flexibele upgrades
Door de toenemende druk om zich snel aan te passen aan veranderingen, verwachten bedrijven ook flexibiliteit in het invoeren van nieuwe mogelijkheden van hun softwareleverancier. Nu betekent een upgrade van bedrijfssoftware vaak nog een logistieke, technische en financiële nachtmerrie voor bedrijven. Systemen zijn tijdelijk niet beschikbaar, bedrijfsgegevens kunnen kwijt raken, de integratie met andere applicaties gaat verloren.
Daarom zullen flexibele upgrades steeds meer in de plaats komen van de 'alles-of-niets' benadering. Klanten kunnen zelf kiezen wanneer ze welk onderdeel van een ERP-pakket willen gebruiken of upgraden, waardoor deze snel kunnen worden ingezet binnen de organisatie. Hierdoor wordt de negatieve impact van upgrades kleiner; in kleine stappen kunnen upgrades sneller waarde toevoegen aan de business.
Controle over IT
Tijdens de implementatiefase van bedrijfssoftware is het vaak mogelijk om maatwerk te leveren. IT-consultants die de implementatie begeleiden, kunnen de oplossing helemaal vormgeven naar de wensen van de toekomstige gebruiker. Als de software eenmaal in gebruik is genomen, blijft er meestal weinig over van deze flexibiliteit - voor de kleinste aanpassingen zijn externe consultants nodig.
Bedrijven zullen steeds meer op zoek gaan naar systemen die ze niet tegenhouden om te veranderen. Leveranciers die gebruikers de mogelijkheid bieden om ook na de implementatie snel, eenvoudig en tegen lage kosten wijzigingen door te voeren, zorgen ervoor dat gebruikers kunnen inspelen op veranderingen in de markt en dat het management de controle heeft over IT - in plaats van andersom.
Jeroen Philippi, Marketing Manager van UNIT4: "Als bedrijven één les geleerd hebben van de crisis, dan is het wel dat ze de volledige controle willen houden over alle kosten. Hoewel de meeste sectoren weer in de lift zitten, willen veel bedrijven zich niet meer voor langere tijd vastleggen aan kosten. Ze willen de mogelijkheid houden om kosten te flexibiliseren, zodat ze op elk gewenst moment kunnen downscalen als dat nodig is. Dat geldt zeker ook voor IT-kosten."
"ERP-aanbieders zullen steeds meer met elkaar concurreren op dit onderdeel: wie de meeste flexibiliteit kan bieden, wint de gunst van de gebruiker. UNIT4 heeft hierin al een goede uitgangspositie, doordat onze software altijd al veel flexibiliteit na de implementatie heeft geboden. Deze flexibiliteit voeren we ook door in onze visie op cloud computing, afrekenmodellen, producttrainingen en onze upgrade-benadering. Onlangs hebben we al een aantal nieuwe producten gelanceerd die aan deze behoeftes tegenmoet komen, zoals CODA Cloud Rebel, Route66 en UNIT4 Topaz. De komende jaren zal deze flexibiliteit alleen nog maar belangrijker worden. Leveringsketens worden alleen maar dynamischer. Bedrijven die daarin snel en kosteneffectief kunnen mee veranderen, behouden hun onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde. Daarom hebben we voor onszelf een route uitgestippeld waarin we stapsgewijs meer flexibiliteit toevoegen aan ons productaanbod."