10-3-2011
Scholieren in debat met wethouders tijdens Dag van de Leerplicht
Op donderdag 17 maart is het de Dag van de Leerplicht met als thema 'School? Bekijk 't...eens anders!'. Tijdens deze dag staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Ter gelegenheid van de Dag van de Leerplicht gaan scholieren in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst in debat met wethouders en leerplichtambtenaren over dit thema.
Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbaar onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. In de regio Stedendriehoek hebben acht gemeenten de handen ineen geslagen om voortijdig schoolverlaten en schoolverzuim aan te pakken. In de regio zijn dan ook diverse activiteiten, die tot doel hebben om de leerplicht anders te bekijken.
Scholieren uit Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst bediscussiëren tijdens lagerhuisdebatten de thema's leerplicht en leerrecht met wethouders en leerplichtambtenaren. In de gemeenten Zutphen en Lochem gaan leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs aan de slag met het maken van een poster over dit onderwerp. In Deventer gaan de leerplichtambtenaren 'de straat op', om jongeren uitleg te geven over het belang van naar school gaan en eventuele spijbelaars aan te spreken.
Leerplicht
De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties.
Einde persbericht
Gemeente Apeldoorn