Ingezonden persbericht


http://knmg.artsennet.nl/districten/Agenda/Districtsbijeenkomst/Filosofiecursus-voorjaar-2011.htm

Filosofiecursus voorjaar 2011

startdatum17 maart 2011
einddatum14 april 2011
tijd20.00 - 22.00 uur
locatieSt. Antonius ziekenhuis, Utrecht
onderwerpFilosofiecursus voorjaar 2011

De filosofiecursussen van ons district kennen inmiddels een lange, gewaardeerde traditie. Het zijn ontmoetingsplaatsen voor artsen van alle disciplines en alle leeftijden. Het biedt kansen om vanuit de verschillende perspectieven van de deelnemers bezig te zijn met levensvragen die een rol spelen in privé- en beroepsleven. Vragen die uitstijgen boven de dagelijkse dingen en er tegelijk veel mee te maken hebben. Door kennis te nemen van filosofische theorieën worden mensen door elkaar geschud en losgeweekt van geijkte denkpatronen.

Denken en Voelen/Ik voel dat ik denk
Geen aspect van ons geestesleven is zo belangrijk voor de zin van ons bestaan als emoties. Ze maken het leven de moeite waard of brengen ons er juist toe er een eind aan te maken. De klassieke filosofen hadden er dan ook allemaal wel iets over te zeggen. Tot voor kort werden emoties door de meeste hedendaagse filosofen echter genegeerd. Sinds een paar jaar is daar verandering in gekomen. Er bloeit weer een filosofie van de emoties op. Terwijl sommigen menen dat voelen en denken nauw verbonden zijn of emoties zelfs beschouwen als 'gevoelige gedachten' zijn gevoelens volgens andere filosofen primair lichamelijke gebeurtenissen. Wat zijn gevoelens eigenlijk? Zijn ze aangeboren of aangeleerd? Bestaan er universele emoties? In vijf achtereenvolgende bijeenkomsten zullen de antwoorden van zowel klassieke als hedendaagse filosofen op deze en andere vragen rond emoties onder de loep worden genomen. Als cursustekst zal worden gebruikt: Mariëtte Willemsen, Denkbewegingen. Inleiding in de filosofie van de emoties. Ambo. Amsterdam. 2010

Data: 17, 24, 31 maart en 7 , 14 april 2011
Tijd: Donderdagavond: 20.00-22.00 uur

Plaats
St. Antonius ziekenhuis, locatie Overvecht Utrecht Paranadreef 2, 3563 AZ Utrecht

Over de docent
Jan Prins studeerde filosofie en psychologie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde op een onderwerp betreffende de mechanisering van het wereldbeeld in Engeland tijdens de 17e eeuw. Hij schreef verder een aantal artikelen over de filosofie van Thomas Hobbes. Na een aantal jaren als onderzoeker en docent verbonden te zijn geweest aan de Universiteit van Utrecht, verzorgt hij tegenwoordig filosofiecursussen zowel speciaal voor ouderen als op volksuniversiteiten en geeft hij filosofieles op een middelbare school. Sinds het najaar van 2004 ontwikkelt en verzorgt Jan filosofiecursussen voor KNMG district XII Utrecht en omstreken.

Opgeven
U kunt zich opgeven door een e-mailbericht met uw naam- en adresgegevens en uw beroep te sturen naar:knmg.12@cantrijn.nl. Dit kan tot een week voor het begin van de cursus. Voor alle cursussen geldt een minimum van 10 en een maximum van 20 deelnemers.

Kosten en subsidie
De kosten bedragen ¤ 80,00 per cursus, inclusief syllabus. Voor studenten en artsen in opleiding geldt een speciale regeling. Het district betaalt een gedeelte van de cursuskosten. Graag bij opgave vermelden als u daarvoor in aanmerking komt! Als u zich heeft opgegeven en onverwacht de cursus toch niet kunt volgen, geldt de volgende regeling:


- Bij afzeggen tot vier weken voor de aanvang van de cursus, bent u geen kosten verschuldigd.
- Bij afzeggen tussen vier en twee weken betaalt u 50 procent van de cursuskosten.
- Bij afzeggen uiterlijk twee weken voor aanvang betaalt u het totale bedrag.

Nog vragen?
De heer Fons Mathot is de contactpersoon filosofie. U kunt bij hem terecht met vragen en suggesties.

Email: a.m.m.mathot@umcutrecht.nlTel.: 030-2433071

U kunt ook contact opnemen met het secretariaat, email:knmg.12@cantrijn.nl, telefoon: 030-6868771