Ingezonden persbericht


KORT BERICHT

Utrecht, 25 november 2010

Drie genomineerden voor
EADV-Award

Drie diabetesverpleegkundigen zijn genomineerd voor de EADV-Award, die op 17 maart 2011 wordt uitgereikt tijdens het grote jubileumcongres van de EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners. De prestigieuze EADV-Award is bedoeld voor een diabetesverpleegkundige die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt binnen de diabeteszorg.

De drie genomineerden werden op 25 november 2010 bekend gemaakt tijdens de ledenvergadering van de EADV. Gillian Kreugel (UMC Groningen) is genomineerd wegens bijzonder wetenschappelijk onderzoek dat zij doet naast haar werk voor mensen met diabetes. Caroline Lubach (VU medisch centrum Amsterdam) is voorgedragen om haar bijzondere aandacht voor de psychosociale factoren bij diabetes. Jacqueline Putker (Tergooiziekenhuizen Hilversum) kreeg de nominatie, omdat zij veel oog heeft voor (en publiceert over) de mens achter de diabetes. Voor alle drie geldt dat zij ook op andere terreinen opvallend actief zijn in het belang van goede diabeteszorg.

De EADV-Award wordt beschikbaar gesteld door Novo Nordisk B.V. en bestaat uit een geldbedrag van twaalfhonderd euro, te besteden aan de diabeteszorg. Ida Wijsman, voorzitter van de EADV-Award commissie, is verheugd dat er drie genomineerden zijn, zodat er uiteindelijk echt iets te kiezen valt. "Wat mij betreft staan de genomineerden symbool voor het vele en goede werk dat door onze collega's met enthousiasme en toewijding in heel Nederland wordt verzet." J

*****

EADV-Award commissie

De EADV-Award commissie selecteert maximaal drie kandidaten die worden genomineerd. De voorzitter van de commissie is Ida Wijsman-van Hummel, diabetesverpleegkundige in de Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen. De andere commissieleden zijn Jan Brouwer (namens de DVN), dr. Lammy Elving (internist-diabetoloog), Pieter Stehouwer (Novo Nordisk B.V.) en Titia Terburg (namens de EADV). J

UITGEBREID BERICHT

Utrecht, 25 november 2010

Drie genomineerden voor
achtste EADV-Award

Drie diabetesverpleegkundigen zijn genomineerd voor de achtste EADV-Award, die op 17 maart 2011 wordt uitgereikt tijdens het grote jubileumcongres van de EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners. De genomineerden zijn Gillian Kreugel (Groningen), Caroline Lubach (Amsterdam) en Jacqueline Putker (Hilversum). De prestigieuze EADV-Award is bedoeld voor een diabetesverpleegkundige die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt binnen de diabeteszorg.

De collega's van de drie genomineerden kregen op 25 november 2010 tijdens de ledenvergadering van de EADV de gelegenheid hun werkzaamheden en verdiensten nader toe te lichten. Uiteindelijk neemt de EADV-Award commissie, onder voorzitterschap van Ida Wijsman-van Hummel, voor 17 maart 2011 de beslissing wie van de drie zich 'diabetesverpleegkundige van het jaar' mag noemen. De eervolle onderscheiding wordt dan voor de achtste keer toegekend.

De EADV-Award wordt iedere twee jaar toegekend aan een verpleegkundige die een of meerdere activiteiten heeft verricht die aantoonbaar innovatief, in heel Nederland toepasbaar en uniek zijn. Daarnaast dient een en ander een duidelijke bijdrage te leveren aan het vak van diabetesverpleegkundige. De prijs wordt beschikbaar gesteld door Novo Nordisk B.V. en bestaat uit een geldbedrag van twaalfhonderd euro, te besteden aan de diabeteszorg. Tevens ontvangen de winnaar en de genomineerden een certificaat en krijgen zij veel publiciteit over hun werk.

Gillian Kreugel

Gillian Kreugel (19 april 1956) is vanaf 2000 werkzaam als verpleegkundig diabetesconsulent en onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij levert met verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek (waarmee ze op termijn hoopt te promoveren) een duidelijke bijdrage aan het vak van diabetesverpleegkundige. Haar wetenschappelijke bijdragen zijn praktisch toepasbaar en hiermee vervult zij niet alleen nationaal, maar zeker ook internationaal een duidelijke expertrol. Gillian heeft zitting in verschillende wetenschappelijke commissies. Gillian was de samensteller van het patiëntenboekje 'De meest gestelde vragen over diabetes en zelfcontrole' en werkte mee aan een boek voor verpleegkundig handelen voor HBO-V-studenten 'Effectief Verplegen 3'. Volgens de collega's van Gillian is haar wetenschappelijk werk uniek te noemen, waardoor zij zeker in aanmerking zou moeten komen voor de EADV-Award.

Caroline Lubach

Caroline Lubach (16 augustus 1953) is werkzaam als verpleegkundig consulent diabetes in het Diabetescentrum van het VU medisch centrum in Amsterdam. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de implementatie van de psychosociale zorg aan mensen met diabetes. Haar collega's noemen Caroline een 'rolmodel' voor de nieuwe diabetesverpleegkundige, waarbij de traditionele verpleegkundige slagvaardigheid wordt gecombineerd met empathie en psychologisch inzicht. Caroline heeft daardoor in de afgelopen jaren een belangrijk stempel gedrukt op het gebied van de psychosociale verpleegkundige diabeteszorg en educatie. Naast haar werk voor de patiënt besteedt zij veel tijd aan het geven van onderwijs en nascholing. Caroline Lubach is nauw betrokken bij projecten als DAWN, MIND en PRISMA. Centraal bij haar staat het zoeken naar nieuwe wegen om de mens met diabetes te helpen een optimale gezondheid te bereiken.

Jacqueline Putker

Jacqueline Putker (2 januari 1962) is al meer dan 25 jaar werkzaam als diabetesverpleegkundige, sinds 1989 in de locatie Hilversum van Tergooiziekenhuizen. Zij was in de begintijd ook bestuurslid van de beroepsvereniging EADE (thans EADV). Niet alleen heeft zij alle zorg en aandacht voor de mensen met diabetes, ook speelt zij een belangrijke rol als docent en spreker op talloze bijscholingen, workshops en congressen. Sinds een aantal jaar heeft zij bijzondere belangstelling voor de zorg aan ouderen met diabetes. Jacqueline Putker is auteur van diverse artikelen en columnist voor het tijdschrift 'Diabetes & Leven'. In 2009 verscheen van haar hand het boek 'Diabetes, een rugzak voor het leven', dat informatie geeft psychologische problemen bij diabetes en over de behandeling daarvan. Jacqueline stimuleert collega's om oog en oor te hebben voor de psychosociale aspecten bij diabetes. Volgens haar Hilversumse collega's is het 'eigenlijk verbazingwekkend' dat zij Jacqueline niet eerder hebben voorgedragen voor de EADV-Award.

Eerdere winnaars

De vorige EADV-Award ging in november 2008 naar Winnie van El, die als nurse practitioner in het Universitair Medisch Centrum Groningen baanbrekend werk verzet, onder meer op het gebied van diabetes en nierfalen. De twee andere genomineerden in 2008 waren Anneke Goedhart (Zevenaar) en Anita van Linde-Koning (Zwolle).

In de jaren daarvoor werd de EADV-Award overhandigd aan Paula Boelen-van Dul­ken (Heemstede, 2000), Marianne van de Wetering (Leiden, 2001), Harma Israël-Bultman (Zwolle, 200­2), Ineke van der Meché-van Holsteijn (Den Haag, 2003), Géke Hems (Eindhoven, 2004) en Hanneke Hortensius (Rotterdam, 2005). Vanaf 2007 wordt de EADV-Award niet langer jaarlijks, maar eenmaal per twee jaar toegekend. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door collega's, artsen, diabetesteams, mensen met diabetes, hoofden van afdelingen etc. De kandidaat dient een geregistreerd lid te zijn van de EADV.

Ida Wijsman is bijzonder blij dat er dit jaar - net als in 2008 - drie genomineerden zijn, zodat de EADV-Award commissie uiteindelijk echt iets te kiezen heeft. "De EADV-Award is een duidelijk en mooi initiatief om de diabetesverpleegkundigen als beroepsgroep te ondersteunen op hun weg naar verdere professionaliteit. Wat mij betreft staan de genomineerden alle drie symbool voor het vele en goede werk dat door onze collega's met enthousiasme en toewijding in heel Nederland wordt verzet", aldus de commissievoorzitter. Op 17 maart 2011 zullen wij weten wie zich de winnaar kan noemen van de achtste EADV-Award. J

ACHTERGROND DRIE GENOMINEERDEN

Utrecht, 25 november 2010

Gillian Kreugel

Gillian Kreugel (19 april 1956) begon in 1991 als diabetesverpleegkundige in het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl en is vanaf 2000 werkzaam als verpleegkundig diabetesconsulent en onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Groningen. In 2005 studeerde zij af als Master of Science in Nursing. Zij levert met verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek een duidelijke bijdrage aan het vak van diabetesverpleegkundige. Hiermee is zij op innovatieve wijze een van de weinige diabetesverpleegkundigen die zich richt op zelfstandig verpleegkundig onderzoek, met daarop gebaseerde wetenschappelijke publicaties. Ze hoopt hiermee ook binnen enkele jaren te promoveren. Door haar onderzoek tilt zij de verpleegkundige diabeteszorg naar een wetenschappelijk niveau, zo menen de collega's die Gillian hebben voorgedragen voor de EADV-Award.

Haar wetenschappelijke bijdragen zijn praktisch toepasbaar en hiermee vervult zij niet alleen nationaal, maar zeker ook internationaal een duidelijke expertrol. Deze expertrol blijkt onder meer uit haar deelname aan diverse commissies en expertgroepen. Zij geeft diverse scholingen, workshops en trainingen. Doordat Gillian haar rol als verpleegkundig onderzoeker combineert met haar rol als verpleegkundig consulent, zijn haar scholingen niet alleen wetenschappelijk, maar ook heel aansprekend voor de (verpleegkundige) praktijk.

Op het gebied van insuline injecteren heeft zij de basis gelegd voor evidence based practice handelen. Een belangrijk onderzoek van haar was 'Influence of needle size for subcutaneous insulin administration on metabolic control and patient acceptance', dat zij in 2007 publiceerde in European Diabetes Nursing, en ook op de FEND en de EASD. Hierin toonde zij aan dat insuline-injecties met 5 mm naalden leiden tot een significante vermindering van het aantal bloedinkjes, blauwe plekken en ervaren pijn, vergeleken met naalden van 8 of 12 mm.

Gillian heeft zitting in verschillende wetenschappelijke commissies, de internationale Scientific Advisory Board voor injectietechnieken en zij is voorzitter van de beoordelingscommissie voor de EADV onderzoeksGRANT. Met deze grant wil de EADV verpleegkundig onderzoek stimuleren en mede mogelijk maken.

Gillian was de samensteller van het patiëntenboekje 'De meest gestelde vragen over diabetes en zelfcontrole'. Aan de hand van deze uitgave kunnen mensen met diabetes de juiste keuze maken voor een bloedglucosemeter die bij hen past. Ook geeft het boekje informatie over zelfcontrole, veiligheid en bij zelfcontrole optredende stress. Gillian werkte tevens mee aan het boek 'Effectief Verplegen 3' voor studenten en docenten verpleegkunde en nurse practitioner. Zij schreef hiervoor het hoofdstuk 'Verpleegproblemen bij patiënten met diabetes mellitus'. Volgens de collega's van Gillian is haar wetenschappelijk werk uniek te noemen, waardoor zij zeker in aanmerking zou moeten komen voor de EADV-Award. J

ACHTERGROND DRIE GENOMINEERDEN

Utrecht, 25 november 2010

Caroline Lubach

Caroline Lubach (16 augustus 1953) is werkzaam als verpleegkundig consulent diabetes in het Diabetescentrum van het VU medisch centrum in Amsterdam. Zij heeft vanaf het begin van haar carrière een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de implementatie van de psychosociale zorg aan mensen met diabetes. Met veel energie en enthousiasme heeft ze ervoor gezorgd dat de verworven kennis en vaardigheden werden verspreid onder collega-verpleegkundigen en andere zorgverleners binnen het VUmc en ver daarbuiten. Haar collega's noemen Caroline een 'rolmodel' voor de nieuwe diabetesverpleegkundige, waarbij de traditionele verpleegkundige slagvaardigheid wordt gecombineerd met empathie en psychologisch inzicht.

In 1995 voltooide Caroline de opleiding tot diabetesverpleegkundige, waarna zij overstapte van de afdeling Spoedeisende Hulp naar de afdeling Endocrinologie van het VUmc. In 2002 voltooide zij de opleiding tot verpleegkundig specialist chronisch zieken. Naast haar werk voor de patiënt besteedt zij veel tijd aan het geven van onderwijs en nascholing. Zij geeft les op de diabetesopleiding van de SSSV en is betrokken bij veel opleidingen op post-HBO-niveau. Namens de beroepsvereniging EADV was zij bestuurslid van de NDF. Tevens was zij actief lid van de werkgroepen Psychosociale problematiek bij Diabetes Mellitus en Beroepsdeelprofiel Diabetesverpleegkundige. Momenteel is zij ook lid van de Expertwerkgroep Tweedelijnszorg.

Caroline Lubach is nauw betrokken bij projecten als DAWN, MIND en PRISMA, alle drie met een sterke psychosociale inslag en gericht op implementatie. DAWN (Diabetes Attitudes, Wishes and Needs) is een internationaal project om inzicht te krijgen in de 'ongrijpbare factoren', die van invloed zijn op de diabetes­zorg, zoals zelfmanagement/zelfzorg, communicatie, acceptatie en psychologisch welbevinden. Als dit inzicht ontstaat, kan er ook worden ge­zocht naar mogelijkheden om de psychosociale bege­lei­ding van diabetespatiënten te verbeteren. Gebaseerd op DAWN zijn verschillende initiatieven genomen, waaronder MIND.

Het MIND-programma (Monitoring Individual Needs in persons with Diabetes) van het VUmc heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te bewaken en te bevorderen door deze periodiek in kaart te brengen. In maart 2010 kreeg MIND de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg toegekend. MIND helpt eventuele psychologische problemen tijdig te signaleren, met een belangrijke signalerende rol voor de diabetesverpleegkundige. In het kader van MIND traint Caroline op vaardige en enthousiaste wijze collega's van andere centra in het meten en bespreken van het psychosociale welzijn.

PRISMA (PRoactieve Interdisciplinaire Self MAnagement educatie) is een groepseducatie van 2 x 3,5 uur voor iedereen met net ontdekte diabetes type 2 (en voor nieuwe patiënten in het VUmc). Een groep bestaat uit maximaal 10 patiënten en hun eventuele partners. Iedere cursus wordt door een koppel van twee trainers gegeven, een diëtist, diabetesverpleegkundige, arts en/of psycholoog. Met PRISMA heeft Caroline veel bijgedragen aan de ontwikkeling van zelfmanagement educatie. Zij is een enthousiaste en gewaardeerde PRISMA-trainer voor andere diabetesteams in de eerste- en de tweedelijns diabeteszorg.

Haar collega's menen dat Caroline in de afgelopen jaren een belangrijk stempel heeft gedrukt op het gebied van de psychosociale verpleegkundige diabeteszorg en educatie. "Centraal in haar activiteiten staat het zoeken naar nieuwe wegen om de mens met diabetes te helpen een optimale gezondheid te bereiken, lichamelijk en geestelijk. Zij is een team player die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het vak van diabetesverpleegkundige, met als kernwoorden innovatie, zelfmanagement educatie en psychosociaal welzijn. Caroline is dus in alle opzichten een ambassadrice voor de diabetesverpleegkundige zorg in het algemeen en de psychosociale zorg in het bijzonder", aldus de collega's van het VUmc, die daarmee pleiten voor toekenning van de EADV-Award aan Caroline Lubach. J

ACHTERGROND DRIE GENOMINEERDEN

Utrecht, 25 november 2010

Jacqueline Putker

Jacqueline Putker (2 januari 1962), al meer dan 25 jaar diabetesverpleegkundige, is vanaf 1989 werkzaam in de locatie Hilversum van Tergooiziekenhuizen. Zij was in de begintijd ook bestuurslid van de beroepsvereniging EADE (thans EADV) en zij leverde een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van deze vereniging. Niet alleen heeft zij alle zorg en aandacht voor de mensen met diabetes, ook speelt zij een belangrijke rol als docent en spreker op talloze bijscholingen, workshops en congressen. Daarbij kijkt zij verder dan de Nederlandse grenzen: in 1990 toog zij samen met internist Ed van der Veen naar Aruba om de daar werkzame verpleegkundigen te scholen in de diabeteszorg. Jacqueline is al lange tijd actief binnen de cursussen van de DESG en de SSSV. Zij geeft ook nascholing aan doktersassistenten, praktijkondersteuners, huisartsen, internisten en natuurlijk diabetesverpleegkundigen.

Sinds een aantal jaar heeft zij bijzondere belangstelling voor de zorg aan ouderen met diabetes. Zo organiseerde zij in 2008 in samenwerking met internist Karin Daemen als een van de eersten een nascholing over het thema 'Oud worden met diabetes', die op verschillende plaatsen in Nederland werd gehouden. Ook op een congres in Madrid voor diabetesverpleegkundigen vroeg Jacqueline om meer aandacht voor oudere mensen met diabetes.

In 2004 behaalde de locatie Hilversum van Tergooiziekenhuizen een tweede plaats in het kader van de Kwaliteitsprijs Diabeteszorg dankzij een initiatief van Jacqueline om te komen tot een andere werkwijze bij verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis. Uitgangspunt is nu dat mensen met diabetes die in het ziekenhuis worden opgenomen, zelf actief meedenken met wat, wanneer en hoeveel ze moeten eten, meten en insuline spuiten. Dat voorkomt veel onnodige fouten en is goed voor het welzijn van de patiënt. De jury van de Kwaliteitsprijs oordeelde enthousiast over dit idee van Jacqueline wegens de eenvoud van de uitvoering en het belang voor de dagelijkse klinische diabeteszorg.

Jacqueline Putker is naast diabetesverpleegkundige ook auteur van diverse artikelen en columnist voor het tijdschrift 'Diabetes & Leven'. In 2009 verscheen van haar hand het boek 'Diabetes, een rugzak voor het leven', dat bedoeld is voor alle mensen met diabetes. Het boekje geeft informatie over psychologische problemen bij diabetes en over de behandeling daarvan. Door de vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk voelen mensen zich herkend en gesteund. Jacqueline zelf noemt haar boek een 'psychologische wegwijzer in het leven met diabetes'.

Volgens haar Hilversumse collega's is het 'eigenlijk verbazingwekkend' dat zij Jacqueline niet eerder hebben voorgedragen voor de EADV-Award. Zij wijzen op haar bijzondere belangstelling voor de psychosociale aspecten van diabetes, waardoor Jacqueline een verdieping aanbrengt in het vak van diabetesverpleegkundige. Naast praktische instructie is vooral de coaching van belang om mensen te leren omgaan 'met hun rugzak, die voor de rest van hun leven is gevuld met diabetes'.

"Door al deze activiteiten stimuleert Jacqueline andere verpleegkundigen en artsen om oog en oor te hebben voor de psychosociale aspecten en dit toe te passen binnen de dagelijkse diabeteszorg", aldus haar collega's. J