---
PERSBERICHT
Nummer: 089 / EM
Datum: 17 maart 2011
Baggerwerkzaamheden Houkesleat Sneek
De provincie Fryslân en de gemeente Súdwest Fryslân starten vandaag met baggerwerkzaamheden in Sneek. Aannemer J.P. Schilder B.V. uit Ursem verdiept de Houkesleat en de industriehavens. Het doel hiervan is om de bereikbaarheid van de havens en het centrum van Sneek te verbeteren. Naar verwachting is het werk in november afgerond.
De gemeente Súdwest Fryslân wil de industriehavens Schuttevaerhaven en Tophaven extra diep maken voor de schepen die verschillende soorten lading van en naar de industriehavens vervoeren. Ook de gemeentelijke loskade in de Tophaven wordt verlengd, dit wordt gedaan door aannemer Tebezo uit Genemuiden.
De provincie Fryslân verdiept de Houkesleat vanaf het Prinses Margrietkanaal tot aan de industriehavens voor de beroepsvaart. Hiermee ontstaat er een vaargeul waardoor alle schepen die het Prinses Margrietkanaal bevaren ook tot aan de industriehavens in Sneek kunnen komen.
Baggeren recreatievaart
Naast de geulen voor de beroepsvaart wil de provincie de Houkesleat ook beter bevaarbaar maken voor de recreatievaart. Er worden gedeeltes naast de beroepsvaartgeul gebaggerd tot een diepte van 2,50 meter. Hierdoor hoeft de recreatievaart minder gebruik te maken van de geul voor de beroepsvaart en kunnen gevaarlijke situaties worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat er minder snel slib van de zijkanten van de Houkesleat terugstroomt in de beroepsvaartgeul. Ook het gedeelte vanaf de industriehavens tot aan de Oppenhuizerbrug wordt verdiept tot 2,50 meter.
De verbeteringen voor de recreatievaart worden gedaan in het kader van het Friese Merenproject. De gehele route vanaf het Prinses Margrietkanaal tot aan de Oppenhuizerbrug in het centrum van Sneek wordt hierdoor toegankelijk voor schepen met een diepgang tot 2,20 meter.
Hergebruik baggerslib
In totaal komt er ruim 170.000 m³ grond vrij uit de havens en de Houkesleat. Het grootste gedeelte daarvan wordt verwerkt in de Houkemar. Dit is de put naast de Houkesleat waaruit eerder zand gehaald is voor het bouwrijp maken van het wooneiland Houkemar
Overlast
De aannemer probeert de overlast voor de gebruikers van de Houkesleat en de havens zo klein mogelijk te houden. Zo werkt hij in de zomermaanden niet op de smalle gedeeltes van de vaarweg.
Booteigenaren die hun boot in de Houkesleat hebben liggen, worden opgeroepen om deze tijdig te verplaatsen. Zo heeft de aannemer voldoende ruimte om de werkzaamheden uit te voeren en kunnen de boten geen schade oplopen.
Samenwerking
De baggerwerkzaamheden van zowel de vaarweg als van de industriehavens zijn door de gemeente en de provincie gezamenlijk opgepakt. Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Friese Merenproject en van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
---- --
Provincie Friesland