Gemeente 's-Hertogenbosch

17-03-2011
Dag van de leerplicht in 's-Hertogenbosch

Affiche leerplicht Op donderdag 17 maart 2011 vierden we voor de achtste keer de Dag van de Leerplicht. Ook dit jaar is het thema School? Bekijk 't...eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan we samen stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Bewustwording
Naar school gaan is niet alleen een plicht, maar vooral ook een recht! Met een diploma op zak hebben jongeren meer kans op een leuke en passende baan. Zo veel mogelijk leerlingen en hun ouders moeten zich hiervan bewust zijn. Gemeenten en scholen organiseren daarom allerlei acties. Zo ook de gemeente 's-Hertogenbosch.

Primair onderwijs
's Morgens controleerde een aantal leerplichtambtenaren op te laat komen bij 2 basisscholen, Basisschool De Springplank en Basisschool De Haren. Ouders die hun kind(eren) te laat brachten, werden bij de poort van de school hierop aangesproken. Vervolgens bezochten de leerplichtambtenaren de groepen 7 en 8 van de scholen. Ze vertelden wat de leerplicht inhoudt. En waarom het belangrijk is om naar school te gaan. Ook legden ze het belang van op tijd komen uit. Tot slot kreeg elk kind een wekker. Kinderen leren zo zelf op tijd op te staan.

Voortgezet onderwijs
Tijdens de Dag van de Leerplicht meldden alle scholen voor voortgezet onderwijs in 's-Hertogenbosch de afwezige leerlingen. Vaak zijn deze jongeren al bekend bij leerplicht. Zijn ze regelmatig ziek thuis. Of heeft de school twijfels over de reden van afwezigheid. De leerplichtambtenaren legden bij tien jongeren huisbezoeken af. En wat bleek? Niet alle jongeren lagen ziek in bed. Een aantal jongeren was aan het spijbelen. Daarnaast werd bij een aantal woningen niet open gedaan. Leerplichtambtenaren pakken deze zaken verder op.

Middelbaar beroepsonderwijs
Ook het Koning Willem 1 College besteedde aandacht aan de Dag van de Leerplicht. 's Morgens zijn drie afdelingen van het college in het zonnetje gezet. Deze afdelingen registreerden en meldden schoolverzuim het beste bij de leerplichtambtenaren. Ook bezocht een leerplichtambtenaar alle andere afdelingen van het Koning Willem 1 College. Dit om informatie over leerplicht te geven. 's Middags was er een voorlichtingsbijeenkomst. Alle leraren, mentoren en studieadviseurs kregen uitleg over de leerplichtwet. Ook kregen ze tips hoe om te gaan met schoolverzuim.