ANP Pers Support - Ernst & Young: plannen voor grootste belastinghervorming sinds jaren

Persbericht van Ernst & Young

Ernst & Young: Europese plannen voor grootste belastinghervorming sinds jaren

Rotterdam, 17 maart 2011 - Gisteren presenteerde de Europese Commissie het voorstel voor de Europese richtlijn voor vennootschapsbelasting: de Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB). Dit zou moeten leiden tot een vereenvoudiging van de belastingregels, een vermindering van administratieve lasten en het opruimen van belastingobstakels voor ondernemingen die grensoverschrijdend opereren.

De Europese Commissie schat dat de CCCTB het bedrijfsleven in de EU elk jaar een belastingbesparing zal opleveren van 1,3 miljard euro. Daarnaast worden de nalevingskosten verminderd met 700 miljoen euro. Jan van de Streek van Ernst & Young: "Het belastingvoordeel van 1,3 miljard lijkt vooral te komen doordat nu eindelijk grensoverschrijdende verliesverrekening in de EU mogelijk wordt. Bedrijven moeten de conseqenties van het voorstel goed doorrekenen. Een eerdere studie van Ernst & Young liet zien dat CCCTB soms goed uitpakt voor een bedrijf en soms helemaal niet."

Tarieven vrij te bepalen
Met de CCCTB wil de Europese Commissie een halt toeroepen aan de administratieve lasten, de nalevingskosten en de rechtsonzekerheid waar ondernemingen in de EU op dit moment tegen aan lopen. Nu hebben zij te maken met ruim zevenentwintig verschillende belastingstelsels. De voorgestelde richtlijn beoogt alleen de harmonisatie van de heffingsgrondslag. De lidstaten blijven vrij om hun eigen winstbelastingtarieven te bepalen. Er wordt zelfs geen bandbreedte voorgesteld. Jan van de Streek: "Dat betekent dat binnen de EU het nog vooral zou moeten gaan om tariefconcurrentie tussen lidstaten. Het fiscale vestigingsklimaat lijkt dus vooral nog een kwestie van tarief te worden."

Extra werk voor fiscus
Het idee is dat een onderneming die in meerdere lidstaten actief is de belastingaangifte vennootschapsbelasting alleen nog indient in het land waar het hoofdkantoor staat. Voor een groep van vennootschappen geldt een 'all-in or all-out'-benadering. Dat betekent dat een vennootschap niet individueel kan kiezen voor de CCCTB, maar slechts gezamenlijk met haar overige groepsmaatschappijen. In het voorgestelde systeem wordt de winst van een Europese groep van vennootschappen geconsolideerd vastgesteld. Via een verdeelsleutel krijgt elk land dat deel van de 'winsttaart' waar hij recht op heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met activa, arbeid en omzet. Jan van de Streek: "In Nederland zijn veel hoofdkantoren gehuisvest. Dat brengt met zich mee dat de fiscus het druk zal krijgen met de verdeling van de taartpunten."

Lidstaten aan zet
Het voorstel van de Europese Commissie voor een Europese winstgrondslag voor bedrijven betekent een belangrijke stap in een politiek besluitvormingsproces. Volgens de Europese Commissie zijn nu de Europese lidstaten en de Europese Raad van Regeringsleiders aan zet. Nationale lidstaten zullen het voorstel vooral ook op de macro-economische gevolgen moeten doorrekenen. Wat betekent dit voor de belastingopbrengst en de werkgelegenheid? Het voorgestelde systeem is optioneel, zodat een vennootschap alleen onder de Europese belastingregels valt indien zij ervoor heeft gekozen. Nationale winstbelastingstelsels blijven naast het CCCTB-stelsel bestaan. De keuze voor de CCCTB geldt voor een periode van vijf jaar, waarna steeds een verlenging mogelijk is voor een periode van drie jaar.




Razende Robot Reporter