Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa bekrachtigt nieuw balanceringsregime voor de gassector

17-03-2011

Het nieuwe balanceringsregime en het nieuwe marktmodel voor de gassector treden per 1 april 2011 in werking. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is akkoord gegaan met de wijzigingen in de voorwaarden die de gezamenlijke netbeheerders hanteren voor het nieuwe balanceringsregime en het nieuwe marktmodel in de gassector. De wet Versterking gasmarkt biedt de basis voor de nieuwe voorwaarden van de gezamenlijke netbeheerders. Jaap de Keijzer, bestuurslid van de NMa: Onder de nieuwe voorwaarden zijn alle marktpartijen medeverantwoordelijk voor het handhaven van de balans van het net, en dus voor een veilig en doelmatig gastransport. De voorwaarden beogen de verhandelbaarheid van gas te verbeteren.

Een marktgebaseerd balanceringsregime
Het transportnet moet in balans zijn om het gas veilig en doelmatig te laten transporteren. In balans wil zeggen dat het net op de juiste druk blijft en dat er per saldo niet meer gas aan het net wordt onttrokken dan wordt ingevoed. Onder het nieuwe balanceringsregime is iedere marktpartij primair zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid gas die hij onttrekt of invoedt. Daarmee zijn de marktpartijen ook medeverantwoordelijk voor het handhaven van de balans van het net. Als er toch een onbalans ontstaat moet de landelijke netbeheerder GTS gas bijkopen of verkopen. De Keijzer: De marktpartij die de onbalans veroorzaakt, betaalt voor de kosten van het gas dat nodig is om de onbalans weg te nemen; de partij die helpt de onbalans weg te nemen krijgt een voordeel. Dat leidt tot een efficiënter systeem van balancering.

Een nieuw marktmodel
Tot op heden konden afnemers hun gas niet afnemen op een handelsplaats. Vanaf 1 april 2011 wordt het voor hen gemakkelijker te kiezen waar zij hun gas afnemen. Doordat zij nu gemakkelijker toegang hebben tot de handelsplaats, kunnen zij het gas dat ze niet zelf nodig hebben, doorverkopen.
We verwachten dat de handel in gas hierdoor toeneemt. Het geeft marktpartijen meer mogelijkheden om hun programma in evenwicht te houden en een dreigende onbalans te voorkomen. Zo hebben marktpartijen ook de mogelijkheid om zelf een bijdrage te leveren aan het in evenwicht houden van het gasnet, aldus de NMa.

De NMa heeft er al in 2007 voor gepleit dat marktpartijen zelf actief moeten kunnen bijdragen aan de balancering van het gastransportnet. Zo blijven de kosten van onbalans beheersbaar.