Stichting Aids Fonds

Centraal meldpunt prostitutie draagt niet bij aan veiligheid

17-03-2011
Soa Aids Nederland en het Aids Fonds zien niks in het plan van minister Opstelten om een klant die wil afspreken met een prostituee te verplichten eerst te bellen met een centraal meldpunt. De klant moet nagaan of het registratienummer van de sekswerker klopt. Volgens de minister betekent de registratie dat de prostituee meerderjarig is en uit vrije wil werkt.

Volgens Soa Aids Nederland en het Aids Fonds draagt zon telefoonnummer niks bij aan het handhaven van de veiligheid van sekswerkers en het tegengaan van mensenhandel.

Klanten die seksueel contact hebben met een niet-geregistreerde prostituee zijn strafbaar. Door het centrale telefoonnummer dat de klant moet bellen, krijgt hij een rol als wetshandhaver. Klanten kunnen echter niet controleren of de registratie van een zelfstandig werkende prostituee rechtsgeldig is. Willen klanten geen risico lopen, dan moeten ze naar een vergund bedrijf, omdat dan de exploitant de gegevens van sekswerkers moet controleren. Prostituees worden zo in feite gedwongen om voor een exploitant te gaan werken. Hiermee wordt de monopoliepositie en macht van exploitanten vergroot ten koste van prostituees. Namelijk: sekswerkers die zelfstandig willen blijven werken maar ook hun privacy willen beschermen moeten illegaal gaan werken en zijn hiermee strafbaar. Bovendien lopen deze prostituees ook meer risico: klanten kunnen diensten afdwingen onder het mom van een telefoontje naar Misdaad Anoniem om te melden dat de prostituee illegaal werkt.

Registratieplicht sekswerkers
Het plan voor een centraal meldpunt maakt onderdeel uit van de verplichte registratieplicht voor prostituees. Soa Aids Nederland en het Aids Fonds hebben er al meerder malen op gewezen dat de registratieplicht voorbij gaat aan de complexiteit van het losweken van slachtoffers van mensenhandel. Lees hier de bezwaren van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds.