Gemeente Utrecht
2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
14 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 7 februari 2011
en antwoorden door het college verzonden op 15 maart 2011)
Afgelopen weekeinde heeft het aardig hard gewaaid, geen volle storm in Utrecht, maar toch wel stevige rukwinden. Daar kun je als voetganger en fietser ook behoorlijk last van hebben, zeker bij de hogere gebouwen boven de 35 mtr. Dus ook bij de RABO tweeling op de Croeselaan. En het was daar dan ook opvallend veel harder en over een veel groter gebied van de hoofdfietsroute, dan bijvoorbeeld bij Jaarbeurs en omgeving. Platweg gezegd, je werd letterlijk van je fiets afgeblazen, en niet door wind van opzij, maar door keiharde wind van boven.
Natuurlijk voldoet de RABO tweeling aan de Utrechtse Hoogbouwnota, waar ook aandacht is geweest voor windhinder en windoverlast. De bestaande NENnorm 8100:2006 zal daar mogelijk zijn toegepast.
Daarom heeft Stadspartij Leefbaar Utrecht de volgende vragen:
1. Is bij het voorlopig ontwerp en het uiteindelijk goedgekeurde bouwplan rekening gehouden met de bovenstaande norm, en de daarmee te nemen maatregelen op grondniveau?
Adviesbureau Peutz heeft op 14 maart 2006 een windtunnelonderzoek verricht voor het te verwachten windklimaat op loop- en voetgangersniveau. Het toepassen van NEN 8100 was niet mogelijk op het moment van het maken van het windklimaatrapport vanwege het ontbreken van meteodata (gegevens over de weeromstandigheden) op locatie. Wel zijn de grenswaarden van NEN 8100 aangehouden bij de beoordeling.
2. Zo ja, op welke wijze zijn voetgangers en fietsers dan gevrijwaard van windoverlast en windhinder? En welke snelheden zijn als acceptabel gekenmerkt?
Om het windklimaat te kunnen beoordelen wordt in het rapport van Peutz een drietal criteria toegepast, namelijk:
. "goed" (acceptabel wind-klimaat, tot 5 meter per seconde ),
. "matig" (minder comfortabel, maar niet gevaarlijk,)
. "slecht" (regelmatig optreden van ernstige windhinder, waarbij incidenteel het aspect gevaar in het geding is, meer dan 15 meter per seconde).
Er is sprake van een gevaarlijke situatie indien de windkracht op hoofdhoogte een uurgemiddelde windsnelheid heeft die groter is dan 15 m/s. Bij deze windsnelheid kunnen windvlagen optreden van meer dan 20 à 25 m/s. De conclusie van het rapport was dat binnen de basismeting op 26 punten van de 45 gemeten punten sprake was van een matig windklimaat. Op 1 meetpunt op het eigen terrein van de Rabobank wordt een slecht windklimaat verwacht. In geen enkele van de doorgemeten situaties wordt op de meetpunten het gevaarcriterium overschreden, zodat geen maatregelen noodzakelijk waren.Op 18 meetpunten is het windklimaat dus als "goed" aangemerkt.
3. Voldoet de huidige situatie van het openbare voet- en fietspad aan die uitgangspunten?
Dat is op dit moment onbekend aangezien de bouw van de Rabotorens nog niet geheel is afgerond.
4. Zo niet, wanneer dan wel?
Wanneer de bouw is afgerond en de situatie gelijk is aan de gemeten situatie uit het Windklimaatonderzoek.
5. Zo het wel voldoet, bent u of de eigenaar van het gebouw dan bereid bij voorkomende gevallen controlemetingen te verrichten in de praktijk?
Nee, op dit moment is daar onvoldoende aanleiding toe.
Ook bij het Stadskantoor zal sprake zijn van een verhoogde kans op windhinder. In het kader van optimalisatie is daarbij in het verleden al gezocht naar relatief goedkope oplossingen op maaiveld.
6. Kunt u aangeven hoe de situatie daar er uit gaat zien, en welke windhinder en -overlast nog acceptabel wordt bevonden?
Bij het Stadskantoor is op 22 mei 2008, conform NEN 8100 door dGmR een windklimaatonderzoek verricht. De conclusie was dat er in het ontwerp een aantal maatregelen noodzakelijk waren. Met deze voorzieningen is een acceptabel windklimaat mogelijk.
7. Is die overlastnorm gelijk aan de uitgangspunten voor winkelend publiek, of is een keuze gemaakt voor het accepteren van meer windhinder?
In het rapport voor het Stadskantoor is voor ieder meetpunt nagegaan wat de voornaamste activiteit zal zijn. Deze activiteiten zijn bepalend voor de mate waarin men gevoelig is voor wind. In casu is er per meetpunt gekozen voor de activiteit "doorlopen", "slenteren" of "langdurig zitten".
---- --